Γρήγορη ανάλυση: Τη νύχτα που κέρδισε το απρόοπτο και το χαμηλόφωνο

Χάρης Δούκας: Τη νύχτα που κέρδισε το απρόοπτο και το χαμηλόφωνο Facebook Twitter
Φωτό: Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC / LiFO
0

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Στον δήμο Αθηναίων ο Χάρης Δούκας επικράτησε του Κώστα Μπακογιάννη ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης κέρδισε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Είναι οφθαλμοφανές ότι βλέπουμε μια επανάληψη του πολιτικού σκηνικού του 2010 όταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαμε πάλι αλλαγή σκυτάλης και νίκη του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη.

Ας σταθούμε όμως στην εκλογική αναμέτρηση της Αθήνας. Ο κ. Χάρης Δούκας, καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), έκανε μια σύντομη αλλά προσγειωμένη προεκλογική εκστρατεία, με ήπιο στυλ, τεχνοκρατικό προφίλ, εμπεριστατωμένο πρόγραμμα και θέσεις για μεγάλα ζητήματα της πόλης. Σήμερα κατάφερε να κάνει την έκπληξη. Κέρδισε τις εντυπώσεις και πρόσθεσε μια ακόμη χαρακτηριστική νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη που τον επέλεξε, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση.

Να θυμίσουμε ότι η αυτοδιοικητική υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα», ανακοινώθηκε μόλις στις 3 του περασμένου Αυγούστου, διόλου ευνοϊκή περίοδο αφού οι περισσότεροι λείπουν σε διακοπές, με αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει το στοίχημα της αναγνωρισιμότητας. Μάλιστα, ο ίδιος επιδίωκε με κάθε τρόπο να προβάλλει τις θέσεις του, χωρίς ωστόσο τις περισσότερες φορές να βρίσκει ανταπόκριση. Στη συνέντευξη που είχε δώσει στην LIFOπριν λίγες μέρες και στο ερώτημα «αν έχει ελπίδες ένας άνθρωπος που είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό να κερδίσει τη δημαρχία της Αθήνας;», είχε απαντήσει:

«Επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημα. Tι ελπίδες θα είχε να κερδίσει τη δημαρχία της Αθήνας κάποιος που είναι πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό, αν δεν είχε το όνομα γνωστής πολιτικής οικογένειας; Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν διεκδικώ τον δήμο βάσει κληρονομικού δικαιώματος, δεν περιφέρω την υποψηφιότητά μου από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο, ούτε προέρχομαι από ένα lifestyle της υπερβολής. Δεν με ενδιαφέρει η κάλπικη αναγνωσιμότητα. Ό,τι έχω πετύχει στην ακαδημαϊκή και στην επαγγελματική μου καριέρα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Η πόλη μας έχει πληρώσει ακριβά δημάρχους-επαγγελματίες πολιτικούς που δεν διαθέτουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, προωθούν αποτυχημένα έργα βιτρίνας και χρησιμοποιούν τον δήμο ως εφαλτήριο για την πολιτική τους σταδιοδρομία».

Ο ίδιος ανήκει στη γενιά των 40ρηδων και έχει διατελέσει Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Την υποψηφιότητα του κ. Δούκα στήριξαν από την αρχή 70 προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών και της οικολογίας μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας συνειδητά εστίαζε στην παρουσίαση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της πόλης, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τη συμπεριληπτικότητα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πολυετής καθυστέρηση των έργων του Μεγάλου Περιπάτου φαίνεται ότι διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και δημιούργησε μια ανεπανόρθωτη ρωγμή στην αυτοδιοικητική υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος βέβαια έχοντας πολύ χρόνο έφτιαξε το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο που έχει ποτέ συγκροτηθεί σε δημοτικές εκλογές.

Επίσης, η υψηλή αποχή και η αδυναμία συσπείρωσης για τον απερχόμενο δήμαρχο λειτούργησαν προς όφελος του κ. Χάρη Δούκα. Ουσιαστικά, η στρατηγική πολιτικοποίησης συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών μαχών λειτούργησε αντισυσπειρωτικά. 

Αν μπορούμε λοιπόν να εξάγουμε κάποια πολιτικά συμπεράσματα, μέχρι στιγμής,διαφαίνεται ότι παρατηρούμε μια συσπείρωση των κεντροαριστερών δυνάμεων ενώ οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και η επέλαση των ακραίων φαινομένων επίδρασαν σημαντικά στο να στεφθεί σήμερα νικητής ο κ. Δούκας του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Προτάσσοντας την επιστημονική του επάρκεια υπερίσχυσε της πολιτικής ψήφου, ενός πανίσχυρου μηχανισμού, για πολλούς ενός οικογενειακού δικτύου, χωρίς παράλληλα να διαθέτει τεράστιους οικονομικούς πόρους.

Ο κ. Δούκας τόνιζε διαρκώς ότι «το πράσινο για εμάς δεν είναι εργολαβία. Το πράσινο είναι οξυγόνο, είναι ζωή». Στις συζητήσεις του με δημοσιογράφους δεν έκρυβε την αισιοδοξία του ότι οι Αθηναίοι θα του έδιναν την ευκαιρία είτε επειδή στις γειτονιές κατέγραφε μια μεγάλη απογοήτευση για τον τωρινό δήμαρχο είτε επειδή όπως τόνιζε η εποχή έχει αλλάξει βάζοντας στην καθημερινότητα μας λέξεις όπως ανθεκτικότητα και  προσαρμοστικότητα. Γι’ αυτό και έσπευσε να δώσει μια διαφορετική ιδεολογική και πολιτική βάση, με κύριο στόχο τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και την πράσινη ενέργεια. Αναμφίβολα, τα αιτήματα έχουν αλλάξει περιεχόμενο, τα λάθη πλέον δεν συγχωρούνται και απέναντι σε ένα κλειστό πολιτικό σύστημα,η κοινωνία φαίνεται ότι ψηφίζει εναλλακτικές επιλογές οι οποίεςδεν προέρχονται από παλιά τζάκια ή από κομματικά αμφιθέατρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αντιθέτου προβλέψεις επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση του σε διάφορες συναντήσεις ότι η δική του υποψηφιότητα ήταν η μοναδική που μπορούσε να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη. Στη συνέντευξη μας υποστήριζε: «Η Αθήνα έχει πληρώσει ακριβά την «εκπαίδευση» δημάρχων που δεν έχουν ούτε το γνωστικό υπόβαθρο ούτε την ενσυναίσθηση να σκύψουν πάνω από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Μέσω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου εμπειρίας πάνω στον σχεδιασμό πόλεων για την ενεργειακή και περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα πιστεύω πως μπορώ να συμβάλω άμεσα και αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου. Για να το πω απλά, ο λόγος που αποφάσισα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έγινε και να θέσω υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων είναι γιατί προτιμώ να «κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα», παρά να «κάθομαι στα αυγά μου». Μάλιστα, σε όλες τις μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται πως ανάμεσα στους συνυποψηφίους μου είμαι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο των εκλογών».

Συνεπώς, η λήξη της «μάχης» της Αθήνας αποτέλεσε σήμερα μια εντυπωσιακών διαστάσεων πολιτική ανατροπή, ένα ηχηρό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες αλλά και μια καθαρή επικοινωνιακή ήττα για τον απερχόμενο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη. Παρά τη διάθεση αυτοκριτικής του είτε σε συνεντεύξεις είτε στο debate, η οδός Πανεπιστήμιου εξέλεξε σήμερα δήμαρχο στην πόλη της Αθήνας.   

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM