Τι θα πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα, όταν η κρίση θα περάσει; Ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εξετάζει το “μετά” στη στήλη του στους New York Times και ουσιαστικά επικροτεί τις προτάσεις του Κεμάλ Ντερβίς, του Τούρκου που έβγαλε την Τουρκία από την οικονομική κρίση.
“Kάποια μέρα-γράφει ο Κρούγκμαν-με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ελλάδα θα βγει από την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κρίση. Όμως τι θα κάνει, όταν θα έρθει εκείνη η μέρα; Πως θα επιζήσει; Ακούω συχνά διάφορους να λένε “τίποτα”. Τι μπορεί να εξάγει η Ελλάδα;”
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος απαντά ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι το αποτέλεσμα άστοχων συμπερασμάτων.”Μια οικονομία-λέει- ακόμη κι αυτή ενός μικρού έθνους-είναι κάτι πολύ σύνθετο, με περισσότερες δυνατότητες, από αυτές που βλέπουμε επιφανειακά”.
Και στη συνέχεια ο Κρούγκμαν επικροτεί τις ιδέες του Ντερβίς για την ανάπτυξη της Ελλάδας και προτείνει τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για να προχωρήσει με σταθερά βήματα μετά την κρίση:
“Είναι ωραίο να βλέπεις τον Κεμάλ Ντερβίς-που σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει από την οικονομία του Αιγαίου να “ζυγίζει” κάποιες συγκεκριμένες ιδέες”.
“Ως μέλος της ΕΕ -και ως χώρα υψηλού εισοδήματος παρά τις τρέχουσες δυσκολίες-, η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στην παραγωγή απλών προϊόντων που παράγονται με χαμηλές αμοιβές. Η στόχευση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα του τουρισμού θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, μια προτεραιότητα που θα χρειαστεί να ενισχυθεί και να συμπληρωθεί από πολιτιστικές δραστηριότητες, από την προσέλκυση συνταξιούχων από τη βόρεια Ευρώπη και από ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους”.
“Η υψηλής αποδοτικότητας γεωργία θα πρέπει επίσης να είναι ένα ζητούμενο, όπως και η προσέλκυση εσόδων που προέρχονται από τη ναυτιλία. Θα πρέπει να βρεθούν θέσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και να συμμετέχει η χώρα στην παγκόσμια δομή του. Ακόμη, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες με την εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας καθώς οι πράσινες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης.
Αυτό που βασικά λέει ο Ντερβίς είναι “εκμεταλλευτείτε την τοποθεσία”. Ένα μοναδικό αρχιπέλαγος με υπέροχο κλίμα, που είναι τμήμα της Ευρώπης, προσφέρει πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα για να μην σταυρωθεί στο σταυρό του ευρώ”.
Ουσιαστικά στο άρθρο του αυτό ο Πολ Κρούγκαμν επικροτεί τις προχθεσινές προτάσεις-μέσω Financial Times- του Κεμάλ Ντερβίς, του Τούρκου Αντιπροέδρου του αμερικανικού ιδρύματος πολιτικής Brookings και “θαυματοποιού” υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας την περίοδο της κρίσης, το 2001. Σύμφωνα με τον Ντερβίς, αυτό που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη είναι “ο ήλιος, τα πλοία και η θάλασσα”.
Το άρθρο του Κεμάλ Ντερβίς εδώ
σχόλια