Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση τόσο σήμερα όσο και αύριο για τη συμπληρωματική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.
Η νέα ρύθμιση έρχεται μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου που κατήγγειλε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση για την υπόθεση.
Όπως εξηγεί ο κ. Τζανερίκος για το κόμμα Κασιδιάρη πρόκειται για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου», ενώ προχωρεί ακόμα περισσότερο και τη χαρακτηρίζει «φωτογραφική διάταξη που έχει στο "στόχαστρο" τον ίδιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που ανώτατος δικαστικός δήλωσε δημόσια πριν τη διάσκεψη του Δικαστηρίου, τι πιστεύει, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας την ψήφο του.
Στο μεταξύ, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που αναλαμβάνει επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη για τις εκλογές του 2023, δηλώνει πως «η ρύθμιση Βορίδη, όχι μόνον δεν μας πτοεί, αλλά μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο, για να συνεχίσουμε τον αγώνα».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνη».
Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Όπως ήταν αναμενόμενο, η εν λόγω αντιπαράθεση έφερε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε έβαλε κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα που ανέκυψε χαρακτηρίζοντάς τους «ερασιτεχνικούς».
«Ο κ. Μητσοτάκης με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Όπως καταγγέλει και ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή συνιστά πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και στην λειτουργία του Αρείου Πάγου» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που συμπληρώνει:
«Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε την μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα, σε αυτήν την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη».
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν».
«Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε αδρανής επί δυο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή», σημειώνεται.
«Ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».
Όσον αφορά το ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «αν είχε ολοκληρωθεί και τελεσιδικήσει έγκαιρα η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τώρα δεν θα υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Αυτό, όμως, δεν έγινε με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».