Le Monde: Τι ζητούν οι δανειστές

Le Monde: Τι ζητούν οι δανειστές Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Στην αποτυχία Ελλάδας και πιστωτών να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ αναφέρεται σε άρθρο της η Le Monde, που σημειώνει ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν πιθανώς σε ένα νέο ραντεβού των δυο ανδρών το βράδυ της Παρασκευής.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι αν και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από το κλίμα της συνάντησης, οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών παραμένουν στα εξής:

- Οι πιστωτές επιμένουν, κατόπιν αιτήματος του ΔΝΤ, σχετικά με την ανάγκη να διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις.  

-Ζητούν περικοπές ύψους 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 στις συντάξεις, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές.

-Το ΔΝΤ και οι Βρυξέλλες φέρεται να ζητούν και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενός μπόνους για τις μικρές συντάξεις, που κυμαίνεται από 30-230 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα.

-Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει γι 'αυτά τα μέτρα και ο Αλέξης Τσίπρας τα αποκλείει από κάθε συζήτηση.

-Ο Τσίπρας επιμένει στην εισαγωγή τριών επιπέδων στους φόρους. 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία, 11% για τα τρόφιμα, η ενέργεια ή νερό και 23% για τα υπόλοιπα.

-Οι πιστωτές επιμένουν για την καθιέρωση δυο ποσοστών: 11% για τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τον τουρισμό και 23% για όλα τα άλλα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν επίσης διαφορές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του εργατικού δικαίου, αφού οι πιστωτές θέλουν τη διατήρηση των στόχων που απορρέουν από το μνημόνιο που υπεγράφη με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η Αθήνα εξακολουθεί να αρνείται να αλλάξει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και θέλει να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις. Εδώ θα μπορούσε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, να προταθεί μια πιθανή συμβιβαστική λύση.

Ακόμη στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ο Τσίπρας έχει αρνηθεί να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει η  προηγούμενη κυβέρνηση. Περιέγραψε μια πιθανή συμβιβαστική λύση γύρω από την ιδιωτικοποίηση πολλών αεροδρομίων, το λιμάνι του Πειραιά, κ.λπ. αλλά οι πιστωτές επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.  

Για το χρέος, για να ξεκινήσει μια μείωση του, οι πιστωτές θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί σε ένα θετικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, πριν από τις πληρωμές τόκων του χρέους: το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει, να είναι  1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Η Αθήνα ζητά για να περιορίσει τις περικοπές του προϋπολογισμού πλεόνασμα της τάξης του 0,6% το 2015 και 1,5% το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τσίπρας χαιρετίζει μεν την προθυμία των πιστωτών να θεσπίσουν  "στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μικρότερους από εκείνους που βεβαιώθηκαν σε προηγούμενα προγράμματα» , είναι όμως αντίθετος με περαιτέρω μέτρα λιτότητας σε  μια χώρα που "είχε μια πραγματική οικονομική καταστροφή και έχασε το 25% του ΑΕΠ της κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. "

Το άλλο «μεγάλο» σημείο του αδιεξόδου στις τρέχουσες συζητήσεις είναι, σύμφωνα με τη Le Monde,  το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους που έφτασε στο 177% του ΑΕΠ, ή περίπου € 320 δισεκατομμύρια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ηθελε μια ρύθμιση του να συμπεριληφθεί στη συμφωνία με τους πιστωτές.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το Νοέμβριο του 2012, οι πιστωτές υποσχέθηκαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους από τη στιγμή που η Ελλάδα θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά όταν τον Ιανουάριο του 2014 ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η χώρα είχε, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, επιτύχει  πρωτογενές πλεόνασμα, αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους.

Σημειώνεται τέλος ότι η χώρα αντιμετωπίζει πριν από τις 30 Ιουνίου που είναι το όριο για την επίτευξη συμφωνίας καθώς λήγει το προηγούμενο πρόγραμμα, βαριές εξοφλήσεις δόσεων. 1600000000 ευρώ συνολικά για το ΔΝΤ τον Ιούνιο, 300 εκατομμύρια στις 5 Ιουνίου και σχεδόν 8 δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια