Μητσοτάκης: Η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής Facebook Twitter
Φωτ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
0

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να απαντήσει, στην Ώρα του πρωθυπουργού, στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για την ακρίβεια.

«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα. Το παράδοξο αυτής της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε ουσιαστικά στις διαπιστώσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μίας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Με έναν απόντα. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Μας είπατε ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο ότι η κυβέρνηση θα στήσει κοινωνικό ανάχωμα απέναντι στις συνέπειες της κρίσης.

«Η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Σταματήστε επιτέλους κ. Τσίπρα τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας

Κατά την ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία του ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τους ψευδείς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η «χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: 

«Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Μητσοτάκης: Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. σε τρεις μήνες από τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας

«Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ» επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

«Εξυγιάνθηκε η ΔΕΗ και η αξία της είναι πολλαπλάσια»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΔΕΗ και την επανακρατικοποίηση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, η ΔΕΗ έχει εξυγιανθεί και πλέον η αξία της είναι πολλαπλάσια. 

«Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα παλιά, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Δημόπουλος;».

Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι ρεαλιστικοί και γίνεται προσπάθεια προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης, χωρίς να εξαντλούνται τα εθνικά εφόδια.

Εξαπέλυσε, δε, «πυρά» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το πρόγραμμά του η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει σε ένα μήνα. «Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

«Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες» συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM