Ν.Υ. Τimes: «Η Ελλάδα της κρίσης, 2η στο ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες»

Ν.Υ. Τimes: «Η Ελλάδα της κρίσης, 2η στο ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες» Facebook Twitter
5

Νέο δημοσίευμα των ΝΥΤ αφιερώνεται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ σχετικά με τις περικοπές των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις αμυντικές δαπάνες. Κατά την αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Ράσμουσεν μιλώντας σε συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Πράγα, εξέφρασε το «παράπονο» του για τις περικοπές από τις χώρες-μέλη, των δαπανών, περικοπές που συνολικά υπολογίζονται σε 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2009.

Ο κ. Ράσμουσεν εξήρε όμως την επιμονή και πίστη δύο χωρών στη θωράκιση τους, χώρες οι οποίες αφιέρωσαν πάνω από το 2% του ακαθάριστου ΑΕΠ τους για την άμυνα. Η μία από αυτές τις χώρες ήταν η Ελλάδα των περικοπών και της μεγάλης κρίσης.

«Αυτό φαίνεται εκπληκτικό δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25 τοις εκατό κατά τα τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει έκπληκτος ο αρθρογράφος και στη συνέχεια κάνει ένα σύντομο απολογισμό των «ψαλιδιών» που έπεσαν σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνική πολιτική, υγεία κτλ.

Μέσα σε αυτά τα μεγάλα ψαλίδια, μειώθηκαν ελαφρώς, όπως σημειώνει και οι αμυντικές δαπάνες. «Το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εξακολουθούν να ανέρχονται σε 2,1 τοις εκατό του ΑΕΠ.»

"Σε σχετικούς όρους, οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί με δεδομένο το πόσο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει πέσει», δηλώνει ο Αλέξανδρος Σ. Κρητικός, καθηγητής οικονομικών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. Επισημαίνει όμως, ότι «ο αμυντικός προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Είναι σε μεγάλο βαθμό «απομονωμένος» από τις τεράστιες περικοπές που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και τους φτωχότερους ανθρώπους ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι περισσότερο από το 73 τοις εκατό του προϋπολογισμού είναι για τις δαπάνες προσωπικού και μόνο, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό αντιπροσωπεύουν το 2,7 τοις εκατό του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ένα από τα υψηλότερα του ΝΑΤΟ και σε αυτό τον τομέα.

Ο αρθρογράφος απορεί επίσης, πώς μπορούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να δικαιολογήσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό τους, αφού «τα χρήματα δεν δαπανώνται για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ή των αποστολών της ΕΕ.»

 Για τους ειδικούς αναλυτές που μιλούν στους ΝΥΤ, τρείς είναι οι λόγοι που η Ελλάδα εξακολουθεί να αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του μειωμένου ΑΕΠ της στο στρατό. Ο φόβος της Τουρκίας, η επίκληση του εχθρού από τους στρατιωτικούς για να μην υπάρξουν περικοπές, αλλά και ένας πολιτικός λόγος. Αν κλείσουν ορισμένες από τις 500 στρατιωτικές βάσεις και κάποια από τα 17 κέντρα νεοσυλλέκτων , αυτό θα σήμαινε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων νεαρών στρατιωτών στις τάξεις των ανέργων, προσθέτοντας ένα επικίνδυνο συστατικό για κοινωνική αναταραχή.  

Όπως και να’χει, η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε αμυντικές δαπάνες χώρα του ΝΑΤΟ, ακόμη και σε αυτή την βαθιά επώδυνη για τη ζωή των πολιτών της περίοδο. Πρώτες είναι οι ΗΠΑ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
"Η εφημερίδα σημειώνει ότι περισσότερο από το 73 τοις εκατό του προϋπολογισμού είναι για τις δαπάνες προσωπικού και μόνο, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό αντιπροσωπεύουν το 2,7 τοις εκατό του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ένα από τα υψηλότερα του ΝΑΤΟ και σε αυτό τον τομέα." Πολυ λογικο. Ποιος θα τολμουσε ομως στην χωρα των δημοσιων υπαλληλων και των ισχυροτατων προτατων τους να ζητησει απολυσεις?ΟΕΟ?
Μεγάλες ανακρίβειες το αρθρο. Ατάκες χωρίς νουμερα.Για να δούμε νούμεραhttp://www.palo.gr/cluster/articles/politikh-nea/628/?clid=5105199Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές γιατι αναγκαζόμαστε να τηρουμε λόγω Τουρκιας:α) εναν μεγάλο σε αριθμους στρατο/αεροπορία/ναυτικοβ) ακριβό υλικο λόγω του ότι και οι Τούρκοι τηρούν αντίστοιχο, περισσότερο και υψηλότερης τεχνολογίαςγ) εναν στρατό/αεροπορία/ναυτικο υψηλης υπηρεσιακής διαθεσιμότητας, δηλαδη με πολλές ασκησεις, εξόδους πλοιων, αεροσκαφών. Πολλές ώρες, πολλά καύσιμα, πολλά ανταλλακτικά, πολλά βλήματα, πολλά οδοιπορικά.Υπάρχει κάποιο ποσοστό 'λίπους', κυρίως στο στρατό ξηρας (αχρηστα στρατόπεδα, πολλοί ανωτατοι αξιωματικοι, χαμηλής επιχειρισιακής χρησιμοτητας εξοπλισμός), αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό, και κυρίως ΜΕΤΑ δύο χρόνια αιματηρών περικοπών, έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Ηδη οι περικοπες ακουμπάνε τον 'σκληρό πυρήνα' των επιχειρισιακών μας ικανοτητων.Οποιος νομίζει οτι στη δυσκολη γωνιά του πλανήτη που μας έριξε η μοιρα γινεται να επιβιώσεις χωρις την 'πολυτέλεια' της ασφάλειας ας διαβάσει λιγο ιστορία. Δυστυχως σ' αυτόν τον τομέα τα λάθη πληρώνονται και δεν αντιστρέφονται (βλεπε Κύπρος). Η οικονομίες πεφτουν και ανακάμπτουν, ακόμα και μεσα σε μισή γενια. Τα εθνικά/κυριαρχικά θέματα όχι
μηπως ομως η Τουρκια δεν συντηρει τις υψηλες αμυντικες της δαπανες αποκλειστικα λογω του ''φοβητρου'' που λεγεται Ελλαδα? (μετωπα Συριας,Ιραν,Ρωσιας).Επισης,πιστευω οτι την ''πολυτελεια'' της ασφαλειας μας την παρεχουν οι λεγομενοι συμμαχοι μας, με την προυποθεση οτι θα συνεχιζεται η αγορα εξοπλισμου.