ΚΙΝΗΣΗ

Οι Γερμανοί αναρωτιούνται: “Χρωστάμε 70 δις στην Ελλάδα;”

Οι Γερμανοί αναρωτιούνται: “Χρωστάμε 70 δις στην Ελλάδα;” Facebook Twitter
0

Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag αναρωτιέται με αφορμή τη δίκη για τις αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Χάγη (η απόφαση αναμένεται το Νοέμβριο), για τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στη σημερινή συγκυρία, όπου όλο και περισσότερο ανοίγει η συζήτηση για την πιθανή αφερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, πληθαίνουν και οι φωνές για το τεράστιο χρέος που πρέπει να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα, λόγω των πρακτικών του Ναζισμού στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ερώτημα, σύμφωνα με την Welt είναι αν αυτοί οι ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στη διεθνή νομολογία.

Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά της καταστρεπτικής δράσης των Γερμανών στη χώρα με την εισβολή τους το 1941, “χωρίς καμία πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας” και το “στυγνό καθεστώς κατοχής” που “έχτισαν” οι Γερμανοί του Χίτλερ. Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η ελληνική οικονομία λεηλατήθηκε από τη Γερμανία και συνέπεια αυτής της “αφαίμαξης” ήταν ένας καλπάζων πληθωρισμός και μια διαρκώς φθίνουσα πορεία στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Επιπλέον το Τρίτο Ράιχ ανάγκασε την Εθνική Τράπεζα να του δανείσει χρήματα χωρίς τόκο, ποσό που σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών έφτασε στα 476 εκατομμύρια Μάρκα το 1945.

Η «Welt am Sonntag»αναφέρει επίσης ότι στο Παρίσι το 1945 η Ελλάδα είχε μερίδιο 4,5% από τις γερμανικές αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν αλλά στην πραγματικότητα έλαβε μόνο παροχές σε είδος, κυρίως μηχανήματα συνολικής αξίας 25 εκ. δολαρίων που αντιστοιχούν σήμερα σε δυο δις ευρώ.

Η παρέμβαση των Η.Π.Α πάγωσε τις αποζημιώσεις από την πλευρά των Γερμανών και η ρύθμιση των αποζημιώσεων αναβάλλεται σύμφωνα με τη Συμφωνία Χρέους του Λονδίνου του 1953 ως την σύναψη συνθήκης ειρήνης. Τα χρέη της Γερμανίας αποτέλεσαν έτσι αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το 1990 όταν έγινε η επανένωση των δύο Γερμανιών και συμφωνήθηκε με τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου να κλείσει το θέμα με δύο συν τέσσερις συμφωνίες, οι οποίες έγιναν αντί για μια συνθήκη ειρήνης." Αυτό έχει οδηγήσει σε αιτήματα για αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν. Η Ελλάδα δέχθηκε, γράφει η Welt αυτή την συμφωνία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το www.tovima.gr ότι «εάν αυτά τα χρήματα τα θεωρήσει κανείς ως κανονικό δάνεια κι όχι ως μια εκ των συμβατικά διευθετημένων πολεμικών ζημιών, τότε θα μπορούσαν θεωρητικά ακόμα και σήμερα αυτές οι απαιτήσεις να έχουν ισχύ. Και σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού, θα μπορούσε η σημερινή οφειλή να κυμαίνεται με τα επιτόκια και τους σύνθετους τόκους στα 70 δις. ευρώ».

Για τη Γερμανική εφημερίδα είναι πολιτικά αδύνατο να εξηγηθεί μετά από τόσες δεκαετίες εταιρικής σχέσης η απαίτηση τεράστιων αποζημιώσεων. Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η επιμονή σε αυτές τις αξιώσεις γίνεται από τους Έλληνες πολιτικούς για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Βεβαίως ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι ελληνικές αξιώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες.

Ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια των αναγνωστών για το άρθρο. Κάποιος γράφει ότι “ακόμη κι αν είναι αλήθεια αυτό, η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας δεν έχει σχέση με ό, τι συνέβη τότε” και κάποιος άλλος ότι είναι παράλογες και θρασείς οι αξιώσεις αφού η οικογένεια του δεν ζούσε τότε και “ίσως οι Έλληνες να έχουν παραποιήσει και τα στοιχεία των πολεμικών αξιώσεων, όπως και τα οικονομικά”. Ένας τρίτος αναφέρει ειρωνικά ότι “ με αυτή τη λογική, θα πρέπει κι εμείς να ζητήσουμε αποζημιώσεις από τους Ρωμαίους”.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

Πολιτική / Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

«Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Πολιτική / Μητσοτάκης σε μαθητές ΕΠΑΛ: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους μαθητές να στραφούν στην επαγγελματική εκπαίδευση γιατί «μπορεί να ανοίξει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεωφόρους επαγγελματικής ανέλιξης και προόδου»
LIFO NEWSROOM
Υπ. Εξωτερικών κατά Μπαχτσελί: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Η Ελλάδα δεν παραιτείται από το δικαίωμά της στην άμυνα, πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli), απαντά η Ελλάδα στον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν
LIFO NEWSROOM
Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για τους αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Όπως υποσηρίζει, η δίωξη που έχει ασκηθεί, δεν αφορά το πόθεν έσχες αλλά τη συμμετοχή του στην εταιρεία που είχε δανείσει χρήματα πριν τα Χριστούγεννα 2023 για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

Πολιτική / Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

«Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από την αλ-Ούλα - Τι συζητήθηκε στο συμβούλιο συνεργασίας
LIFO NEWSROOM