"Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την αρχική κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.
Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το προσφυγικό και η κρίση χρέους, ενώ αναφορά έγινε και στις πολεμικές αποζημιώσεις.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γερμανό Πρόεδρο για τη συμβολή του στην εμπέδωση της άποψης ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι συνεχίζεται η παράδοση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Χέλμουτ Σμιτ, που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», είπε. Προσέθεσε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει και εκείνη τις δεσμεύσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράτυπη διέλευση των οικονομικών μεταναστών προς την Ελλάδα. «Το λέω τείνοντας χείρα φιλίας», διευκρίνισε. Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών.
Ολοκληρώνοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε γενναία την "συγγνώμη" του Γερμανού Προέδρου για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ελλάδα θεωρεί κάποιες απαιτήσεις νομίμως ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αλλά αισθάνεται τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ότι όλες οι δημοκρατικές της δυνάμεις είναι προσανατολισμένες στη διατήρηση αυτής της φιλίας, ώστε να μην επαναληφθούν υποθέσεις του παρελθόντος και να μην χρειαστεί ξανά να αναβάλουμε συνάντηση των δύο Προέδρων -όπως συνέβη πριν από λίγους μήνες.