«Μετά από εβδομάδες δηλώσεων ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, ο Τσίπρας την έστειλε πίσω στο γήπεδο της Ευρώπης», γράφει σήμερα το Politico, σε ρεπορτάζ σχετικά με τα αποτελέσματα της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Το ευρωπαϊκό έντυπο σημειώνει ότι η Σύνοδος παρήγαγε «άλλη μια καθυστέρηση» παρά τον επείγοντα και δραματικό χαρακτήρα των δηλώσεων Τουσκ κατά τη σύγκλησή της.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Politico σχολιάζει ότι στη χθεσινή συνάντηση οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι κατέθεσε τις προτάσεις της πολύ αργά, ωστόσο, δεν αποκλείεται η νέα «καθυστέρηση» να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιστωτές είναι διχασμένοι.
Ενστάσεις έχουν ορισμένοι Ευρωπαίοι για τον «χρόνο και το χρήμα» που έχει σπαταληθεί σε αμέτρητες συνόδους με θέμα την Ελλάδα, αναφέρει το Politico. Όσον αφορά τις ελληνικές προτάσεις, όπως λέει το έντυπο, οι μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια.
Σε άλλο άρθρο του εντύπου, υπό τον τίτλο «Η ΕΕ κρίνει το "χάσιμο" χρόνου από την Ελλάδα», γίνεται αναφορά στις ενστάσεις ορισμένων Ευρωπαίων για τον «χρόνο και το χρήμα» που έχει σπαταληθεί σε αμέτρητες συνόδους με θέμα την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, αμφισβήτησε την αξία των συνεχών άκαρπων συναντήσεων, από τη Ρίγα ως το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει για τα ταξίδια μας», δήλωσε.
Προστίθεται ακόμα το σχόλιο μέλους εθνικής αντιπροσωπείας, που δεν κατονομάζει, το οποίο αναρωτιέται για το κατά πόσο ήταν χρήσιμο να έρθουν οι 19 ηγέτες στις Βρυξέλλες για μια άκαρπη Σύνοδο. Τέλος, σημειώνεται πως η Λιθουανή πρόεδρος έγραψε στο twitter: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίζει να κάνει πάρτι αλλά οι λογαριασμοί πρέπει να πληρωθούν από κάποιους άλλους».
Σε άλλο κείμενο, το Politico εστιάζει στις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες, όπως λέει, φαίνεται ότι κινούνται προς την κατεύθυνση των πιστωτών, τόσο λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου και της έλλειψης ρευστότητας, όσο και λόγω της κοινής γνώμης η οποία στηρίζει την παραμονή στο ευρώ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις εστίασαν σε δυο θέματα: τη λιτότητα και την εμπιστοσύνη η οποία επλήγη τους τελευταίους μήνες.
Επιπλέον, εξετάζοντας τα πολιτικά κριτήρια με τα οποία έκριναν οι χώρες τις ευρωζώνης τις ελληνικές προτάσεις, αναφέρει πως οι μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να υποχωρήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενη ότι θα ωφεληθούν οι αριστεροί Podemos. Το άρθρο παραθέτει, επίσης, αρνητική για την Ελλάδα δήλωση της Λιθουανής προέδρου κατά την αποχώρησή της: «Πολλές χώρες έχουν βιώσει μια δύσκολη οικονομική κρίση και κάναμε τεράστιες προσαρμογές. Τώρα ακούμε συνεχώς "Δώστε μας περισσότερα χρήματα". Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι θέμα ευθύνης».
Τέλος, σε άρθρο με τίτλο «το στοίχημα του Τσίπρα», επισημαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά εδώ και μήνες «πολιτική» λύση για την Ελλάδα, αντί των απρόσωπων γραφειοκρατών της τρόικας που θα μπορούσαν να «τραβήξουν τη σκανδάλη» ανά πάσα στιγμή. Η Μέρκελ και ο Ολάντ, αναφέρει, είναι αναγκασμένοι να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη της απόφασης να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ωστόσο, αναλύει πως όσο εξοργισμένη και αν είναι η Ευρώπη με την Αθήνα, οι ηγέτες της φοβούνται τις επιπτώσεις αν την αφήσουν να καταρρεύσει. Μέχρι στιγμής, το ένστικτό του Τσίπρα, σχολιάζει ο αρθρογράφος, φαίνεται να επαληθεύεται.
σχόλια