Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Η συνταγματική διαδικασία και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα και τα μηνύματα Μητσοτάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Τις βραδινές ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που καταθέτει ο πρωθυπουργός αρκεί να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.

Ωστόσο επιδιώκεται πάντα η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151) για λόγους πολιτικής σημασίας, με στόχο την ευρύτερη νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Η ευρεία πλειοψηφία έχει και πρακτικό αποτέλεσμα, αφού παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετεί απερίσπαστη χωρίς να αναζητά κατά περίπτωση κοινοβουλευτικές συμμαχίες.

Τι αναφέρει το άρθρο 84 για την ψήφο εμπιστοσύνης 

Το Άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρει σχετικά με την εμπιστοσύνη της Βουλής και την γνωστή αρχή της δεδηλωμένης:

1. H κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Kατ'  εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Βουλή: Τι μηνύματα θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Κατά την αποψινή δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να συνοψίσει τους κεντρικούς άξονες του δηλωμένου πλέον κυβερνητικού προγράμματος και τις δράσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ασφαλώς και τα χρονοδιαγράμματα των μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται πως κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων είναι η παράταση του market pass, οι αυξήσεις στο δημόσιο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μονιμοποίηση για το youth pass και άλλα ανά τομέα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποσχεθεί εκ νέου σκληρή δουλειά, ενώ θα επιχειρήσει να εμφανιστεί για ακόμη μια φορά ως παράγων ενότητας και ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στις εκλογές τη 25ης Ιουνίου

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στα εθνικά θέματα, λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Άλλωστε είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη λιθουανική πρωτεύουσα. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM