O Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα διεκδικεί μία θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο καθώς είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Αν ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα καταφέρει και εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος μαύρος βουλευτής στην Ελλάδα.
Είναι υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου. Σύμφωνα με το Reuters κατεβαίνει ως υποψήφιος στη Β’ Πειραιά, «μία περιοχή στην οποία είχε ισχυρή δράση κατά των μεταναστών το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 54χρονος Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, με καταγωγή από το Μπουρουντί πριν από οκτώ χρόνια φυλακίστηκε στην πατρίδα του, επειδή αρνήθηκε να ανοίξει πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ως υψηλόβαθμος αξιωματικός της Εθνικής Αστυνομίας.
Είναι μετανάστης με ελληνική υπηκοότητα και διαθέτει πολύ συγκεκριμένη άποψη για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.
«Ο ρατσισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με λόγια. Ο ρατσισμός καταπολεμάται με καθημερινές πράξεις. Όταν το άλλο άτομο φοβάται το άγνωστο, πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτό που φοβάται» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ποιος είναι ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα
Ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα γεννήθηκε τo 1969 στη Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι της Ανατολικής Αφρικής και αποφοίτησε το 1988 από το λύκειο του Μπουρούρι.
Το 1991 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από όπου και αποφοίτησε το 1996 1ος μεταξύ των αλλοδαπών Δοκίμων.
Την ίδια χρονιά ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου εντάχθηκε και δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική, εργάστηκε από το 1997 ως το 2005 στη Βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Το 2005 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια και τον Ιούλιο του ίδιου έτους επιστρέφει στο Μπουρούντι, καθώς τότε άλλαξε το καθεστώς και το δημοκρατικό πολίτευμα ήταν στην ανατολή του ύστερα από 10 χρόνια εμφύλιου σπαραγμού, ο οποίος και τον κράτησε μακριά από την πατρίδα του.
Επιστρέφοντας στο Μπουρούντι μπήκε στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο διοικητικά υπαγόταν στην αστυνομία, φτάνοντας στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Στη συνέχεια συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση και αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και στην επανεγκαθίδρυση του κράτους δικαίου. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στις εξής αποστολές:
• 2008 -2010 Ακτή Ελεφαντοστού (στο επίκεντρο του εμφύλιου πολέμου) με αποστολή τη διοργάνωση εκλογών και την επανεγκαθίδρυση του Κράτους Δικαίου.
• 2011- 2013 συμμετείχε στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Αϊτή (The United Nations Stabilization Mission (MINUSTAH) για να επικουρήσει στην σταθεροποίηση της χώρας, μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Την περίοδο 2013-2015 διετέλεσε Υπαρχηγός των Επιχειρήσεων της Αστυνομίας του Μπουρούντι. Η ενεργός στάση του στην υπεράσπιση του Συντάγματος στο Μπουρούντι -το οποίο παραβιάσθηκε από τον πρόεδρο της χώρας- ήταν η αιτία να συλληφθεί στις 27 Ιουνίου 2015 και να υποστεί βασανιστήρια με την κατηγορία του πραξικοπηματία εναντίον του καθεστώτος.
Απελευθερώθηκε μετά από 210 ημέρες κράτησης, τον Φεβρουάριο του 2016 ύστερα από διπλωματικές πιέσεις που άσκησαν προς το καθεστώς του Μπουρούντι, η ελληνική πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ. Από τότε ξεκίνησε ένα μαραθώνιο αγώνα για να καταγγείλει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι.
Τον Φεβρουάριο του 2020 διορίστηκε σύμβουλος στο υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, όπου τότε ορίστηκε υποδιοικητής της υπηρεσίας Υποδοχής & Ταυτοποίησης της Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.
Είναι γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, ενώ επίσης μιλάει Κιρούντι και Σουαχίλι ως μητρικές γλώσσες.
Είναι παντρεμένος και έχει έναν 11χρονο γιο, τον Louis-Μarc.