Ο Ταγίπ Ερντογάν, φτάνοντας στα κατεχόμενα της Κύπρου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της εισβολής, άφησε πίσω του την εικόνα του διορατικού πολιτικού που επιδιώκει τη συναίνεση και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εμφανίζοντας την Τουρκία ως σταθεροποιητικό παράγοντα . Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι για τη χώρα του δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και απείλησε να παγώσει τη σχέση της Άγκυρας με την Ε.Ε κια να ενώσει τα κατεχόμενα με τη “Μητέρα Τουρκία” αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέσα σε ένα χρόνο και πάντως όπως είπε “πριν η Κύπρος αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία”.
Σήμερα ο κύριος Ερντογάν, λίγο πριν αφήσει τα κατεχόμενα έδειξε να επιχαίρει με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου δηλώνοντας ότι μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση “η οικονομία των Ελληνοκυπρίων βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού”. Μάλιστα, για να δείξει τις προόδους του ψευδοκράτους με τις οικονομικές “ενέσεις” της Τουρκίας κόμπασε ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως η οικονομία της “ελληνοκυπριακής διοίκησης”-έτσι αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία- “όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα”. Αντιθέτως, -όπως είπε- το ψευδοκράτος έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών ενώ την ίδια ώρα πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε βλέπουν την οικονομία τους να υποβαθμίζεται.
Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ήταν και μια ένεση ηθικού προς τον εαυτό του αλλά και μια σύσταση προς τους τουρκοκύπριους καθώς, μόλις πριν ένα χρόνο σηκώθηκαν στα κατεχόμενα πλακάτ εναντίον του, μετά τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Άγκυρα στο ψευδοκράτος. Από τότε στα κατεχόμενα συχνές είναι οι διαδηλώσεις κατά της τουρκικής πολιτικής και προσωπικά κατά του Ερντοάν ο οποίος είχε εκνευριστεί μάλιστα τόσο πολύ από αυτές τις επιθέσεις, που είχε χαρακτηρίσει τους τουρκοκύπριους αχάριστους και είχε απειλήσει, ότι θα κόψει την οικονομική βοήθεια.
Τώρα, με αφορμή τον ερχομό του στα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι είδαν τους δρόμους στολισμένους, όσο ποτέ άλλοτε. Ούτε στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου, του Τουργκούτ Οζάλ το 1987 δεν ήταν τόσο γιορτινός ο διάκοσμος. Μια εταιρία δημοσίων σχέσεων ανέλαβε να καλύψει από άκρου εις άκρον τα κατεχόμενα με τεράστια πανό που φέρουν το πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού και μια δήλωση-παραίνεση: “Έχουμε μια καρδιά, Στο παρελθόν ήμασταν μαζί. Το μέλλον πρέπει να είμαστε μαζί. Είμαστε ένα αδιαίρετο σύνολο”.
Πάντως, το πακέτο λιτότητας που επιβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή διοίκηση αλλά στην ουσία από την Άγκυρα άρχισε να συμβάλει στη βελτίωση της τουρκοκυπριακής οικονομίας. Σε μια εποχή που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τα κατεχόμενα αναμένουν αύξηση 15% στον τουρισμό και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 ως 6%
Ο Ερντογάν εκτός από τα τεράστια πανό με το πρόσωπο του έφερε στο “ψευδοκράτος” και τη “διπλωματία του νερού”. Οι Τούρκοι κατασκευάζουν έναν τεράστιο αγωγό που θα μεταφέρει περίπου 75 εκ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο από την Τουρκία στο “νόθο παιδί” της. Το έργο αυτό, φαίνεται ότι θα γίνει και ένα διπλωματικό όπλο στα χέρια του Ερντογάν για την άλλη πλευρά. Η Τουρκία άρχισε να υπαινίσσεται τελευταία ότι θα μπορούσε να κάνει διπλό τον αγωγό και να μεταφέρει νερό και στην Κυπριακή Δημοκρατία που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στα σχέδια είναι και η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς το νησί.
Μέχρι να γίνουν πραγματικότητα πάντως τα σχέδια του Ερντοάν, το ψαλίδι δεν σκουριάζει. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα στις 20 και 21 Ιουλίου για την “Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας”, όπως ονομάζει το καθεστώς την επέτειο της αιματηρής εισβολής, πρόλαβε να εγκαινιάσει πέντε έργα υποδομής. Από φράγματα στην Αμμόχωστο μέχρι εργατικές κατοικίες, αυτοκινητόδρομους και ξενοδοχείο 5 αστέρων.
σχόλια