Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο γ. γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί στις 10:30 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας, όπου θα παρακαθήσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στις 12:00, ο γγ του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ χθες βρέθηκε στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με ανάρτησή του, συζήτησαν «για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο». «Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες» είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Good meeting with President @RTErdogan in Ankara today on a range of security issues. We discussed the military de-confliction mechanism developed @NATO for the #EastMed. My firm hope is that this can create space for diplomatic efforts. pic.twitter.com/6m7Bo84USS
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) October 5, 2020
Την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου», εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.
Να σημειωθεί πως η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη ανά πάσα στιγμή για επανεκκίνηση των συζητήσεων.
Η κωλυσιεργία στην ανακοίνωση της ημερομηνίας φέρεται να αποδίδεται στην τουρκική πλευρά και εκτιμάται ότι οφείλεται στην ανάγκη του Τούρκου προέδρου να μην δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι σύρεται στις διερευνητικές μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις και προειδοποιεί την Τουρκία για κυρώσεις.
σχόλια