Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για την προμήθεια από το ελληνικό Δημόσιο του λογισμικού παρακολούθησης "predator", σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ιστότοπος inside story, η εταιρεία παραγωγής του συγκεκριμένου λογισμικού συνδέεται με άλλη εταιρεία, η οποία έχει συνάψει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο από το 2020, οι οποίες δεν έχουν αναρτηθεί καθώς εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες.
»Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της Google ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν προμηθευτεί το “predator”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού»
Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει λέγοντας πως «Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι επιχειρήματα θα επικαλεστεί αυτή τη φορά ο κ. Οικονόμου μετά την αμφισβήτηση από τον ίδιο ακόμη και της Google.
»Το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Οι συμβάσεις που υπέγραψε το Δημόσιο με την εταιρία KRIKEL και κρατούνται απόρρητες έχουν να κάνουν με την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα πλέον κατά πολιτών και δημοσιογράφων; » διερωτάται.
Καταλήγει δε, η ανακοίνωση λέγοντας πως «Οφείλει να τις δώσει στη δημοσιότητα, διότι ό,τι και να πει πλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν τον πιστεύει κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κα Γιούροβα.»
Η κόντρα για το predator συνεχίζει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του insidestory, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης φέρεται να έπεσε θύμα παρακολούθησης, μέσω του κινητού τηλεφώνου του.
Έκθεση του CitizenLab ανέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι το κινητό του είχε μολυνθεί με το λογισμικό κατασκοπείας Predator. Ρεπορτάζ του reportersunited επικαλούνταν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ ήταν υπεύθυνη για τις υποκλοπές στο κινητό του δημοσιογράφου.
Σε αναφορά, πριν από λίγες ημέρες, για προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών, τη χρήση των οποίων είχε εντοπίσει το 2021, η ομάδα ανάλυσης απειλών της Google περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
«Εκτιμούμε με υψηλή βεβαιότητα ότι αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών είναι πακέτο μίας μόνο εμπορικής εταιρείας, της Cytrox και πωλήθηκαν σε διάφορους φορείς με κυβερνητική υποστήριξη, που τα χρησιμοποίησαν σε τουλάχιστον τρεις καμπάνιες», αναφέρει αρχικά.
«Σε συμφωνία με ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι φορείς με κυβερνητική υποστήριξη που αγοράζουν αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», συμπληρώνει το blog.