Στο ζήτημα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων επικεντρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην συζήτηση της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.
«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή - ακόμη χειρότερα - ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της «τηλεκατάρτισης-φιάσκο», ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι «η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει επαρκή ασπίδα προστασίας».
Είπε ότι αυτή και η «απόλυτη αποσιώπηση κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει, ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα, αλλά και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών».
Είπε ότι από την «γενικευμένη κατακραυγή και τη δυνατότητα να μεταδίδονται τα γεγονότα με μεγάλη ταχύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που οδήγησε στην «κακήν κακώς» ακύρωση της τηλεκατάρτισης, εκτέθηκαν «ανεπανόρθωτα» τόσο η κυβέρνηση όσο και το «συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που τη στηρίζει».
«Δεν ντρέπεστε; Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης;»
Έθεσε ερωτήματα τόσο προς τον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Βρούτση. «Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Τι ακριβώς ακύρωσε; Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα που πήγε να στηθεί; Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα τη Τρίτη το πρωί, και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό και στα στελέχη του να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και να υπερασπίζονται με ψέματα το πρόγραμμα αυτό;».
«Θα ήσασταν για γέλια αν δεν ήσασταν πραγματικά για κλάματα και αν οι ώρες αυτές δεν ήταν τόσο κρίσιμες» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που γυρνώντας προς την πλευρά του παρόντα κ. Βρούτση στην Βουλή σχολίασε: «Μα ειλικρινά δεν ντρέπεστε; Θα έπρεπε να ζητήσετε τουλάχιστον μία συγγνώμη γι' αυτήν την ιστορία από τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες».
«Ο,τιδήποτε άλλο πέρα από αποπομπή του κ. Βρούτση θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής»
Απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση ζήτησε να απαντήσει ένα ερώτημα: «Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι; Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο». «Αν δεν δώσει καμία απάντηση, ο νοών νοήτω» ανέφερε και προσέθεσε πως αν ο υπουργός Εργασίας δεν απαντήσει «σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε» και πως «τότε θα πρέπει να δώσει την απάντηση ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα και η απάντηση αυτή μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά, με την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα, οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής».
Και η απάντηση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, για να είναι πειστική, μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί: Με την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό του αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής. #Βουλή #Vouli
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) April 24, 2020
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέδρασε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιστημονικοί φορείς έλεγαν ότι τα κοινοτικά χρήματα μπορούν να δοθούν χωρίς μεσάζοντες στους δικαιούχους, ούτε όταν έλεγε πως «είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να πηγαίνουν 470 στους μεσάζοντες», ούτε όταν έγιναν viral τα «μαργαριτάρια» της μετάφρασης της «ψευτοκατάρτισης».
Μίλησε για «μαζικό εξευτελισμό"» του επιστημονικού χώρου «για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας» και προσέθεσε ότι «το αυτί του κ. Μητσοτάκη ίδρωσε και αναγκάστηκε να το πάρει πίσω, μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από δημοσιογραφικές έρευνες ότι σύμβουλοι υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με αυτά τα λίγα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτά προέκυψαν από «έντυπα διαδικτυακά που έχετε φροντίσει να μην είναι στη ζωή, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει τηλέφωνα έναν προς έναν, όπως μαθαίνω, ορισμένους εκ των μεγάλων ιδιοκτητών που δίνουν διαφήμιση στα ΜΜΕ, για να μη δίνουν, γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ίχνος κριτικής». «Αυτά τα μέσα όμως έβγαλαν μια είδηση ότι μετακλητή νομική σύμβουλος της γγ κ. Στρατινάκη, είναι που βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Και το ερώτημα είναι ποιος την τοποθέτησε; Ο κ. Βρούτσης ή το Μαξίμου;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος σε αυτή καθαυτή την υπόθεση των voucher, ο κ. Τσίπρας μίλησε για 90 εκατ. παραπάνω από το Δημόσιο ταμείο, «χωρίς λόγο, αφού λόγω του κορωνοϊού οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας, άμεση ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση καταρτίσεων». Επ' αυτού κατέθεσε και το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν στα πρακτικά και ανέφερε: «Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Βρούτσης όταν έβγαινε κάθε μέρα και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Μητσοτάκης;».
Είπε ότι έτσι οι επαγγελματίες παίρνουν λιγότερα χρήματα, για να πάρουν περισσότερα οι "μεσάζοντες", αναφέροντας πως αν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ, το συνολικό κόστος θα ήταν 144 εκατομμύρια, ενώ τώρα μέσω voucher, έφυγαν 193 εκατ., «δηλαδή σχεδόν 85 εκατ. στους μεσάζοντες και από αυτά η μερίδα του λέοντος σε 6 μόνο ΚΕΚ των οποίων οι πλατφόρμες εγκρίθηκαν». «Πόσα αλήθεια θα εισέπρατταν αυτά τα 6 προνομιούχα ΚΕΚ που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους στα υπόλοιπα ΚΕΚ της χώρας; Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια ευρώ. Σαφής απάντηση από την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αλλά θα αναγκαστεί να τη δώσει», είπε. Χαρακτήρισε ως «αποκορύφωμα της απάτης» ότι μέσα σε τρεις μέρες από την πρόσκληση προς τα ΚΕΚ. «τα 6 ΚΕΚ κατέθεσαν εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων».