Τσίπρας - Ράσμουσεν: Μεταναστευτικό και Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της συνάντησης

Τσίπρας - Ράσμουσεν: Μεταναστευτικό και Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της συνάντησης Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Το μεταναστευτικό και η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Δανό ομόλογό του Λαρς Λόζε Ράσμουσεν.

Στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Δανία, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως και στις διαχρονικά φιλικές σχέσεις των δύο λαών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λάξε Ράσμουσεν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτήρισε τη Δανία «μοντέλο» στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών και ζήτησε να υπάρχει σύγκλιση προς τα πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Δανίας συμφώνησαν ότι για το μεταναστευτικό απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος τόνισε πως για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να δέχεται μεγάλη μεταναστών, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Δανίας για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας και προώθησης της σταθερότητας και ασφάλειας.

«Αυτό ακριβώς το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας κάναμε πράξη στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την ιστορική συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράψαμε, το 2018, με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Συζητήσαμε κυρίως το μεταναστευτικό. Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό μας ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί και πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση.

Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτήσαμε τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ» ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε και τόνισε πως «μιλάμε για ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής». «Οφείλω να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε σε αυτήν υπόθεση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Δανίας είπε πως «έδωσε και στους δυο μας την ευκαιρία να έχουμε σωστή κατανόηση των προβλημάτων, αφού η Δανία και η Ελλάδα είναι διαφορετικές χώρες», επισήμανε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM