Δριμεία ήταν η κριτική του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη πριν από λίγο, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τους χειρισμούς στο προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κουμουτσάκου, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και την απέραντη οδύνη του «για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας».
«Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν νεκρά παιδιά στις ακτές μας αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το να παρακολουθεί κάποιος απαθής την τραγωδία δεν είναι πολιτισμός», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι και προσωπικά ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας εκπροσωπώντας την χώρα σε επίπεδο κορυφής, εμείς και η Ιταλία είχαμε ζητήσει από πέρυσι να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία. Αισθάνομαι ως μέλος αυτή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ντροπή. Γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δράμα αλλά και για το επίπεδο της συζήτησης. Γιατί ο ένας προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον. Κροκοδείλια δάκρυα για τα νεκρά παιδιά. Τα νεκρά παιδιά είναι συμπαθή αλλά τα ζωντανά που στοιβάζονται στους δρόμους δεν τα συμπαθεί κανένας. Το επίπεδο της συζήτησης είναι θλιβερό και καλεί την Ευρώπη να θυμηθεί και να σεβαστεί τις αξίες της.
Μέρος της ΕΕ υιοθετεί την λογική να υψώσουμε τείχη και συρματοπλέγματα. Να σας πω ότι στην δικιά μου την αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και τώρα πεθαίνει με την ύψωση τειχών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το προσωπικό της ακτοφυλακής και τόνισε: «Αισθάνθηκα δυσάρεστα όταν ηγέτες χωρών στην σύνοδο της περασμένης Κυριακής μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας.
Τους ρώτησα, όταν άνθρωποι κινδυνεύουν ποιό είναι το πρώτιστο καθήκον; Η διάσωση ή η απώθησή τους; Πρώτιστο καθήκον είναι να απωθήσουμε την τραγωδία. Και ως Έλληνες, γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. Εμείς οι νεότεροι από τις διηγήσεις των παππούδων μας. Είναι καθήκον μας να μην ξαναζήσουμε στιγμές σαν τις χθεσινές. Να μην επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει θάλασσα - νεκροταφείο. Να κρατήσουμε στάση υπευθυνότητας. Να μην χάσει τις αξίες της η Ευρώπη. Να μην πυροδοτούμε φοβικά αντανακλαστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα που προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολιτευτικής ρητορικής.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιές είναι οι προκλήσεις στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα και ως κοινωνία αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας. Δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Ευρώπη και στους πρόσφυγες αν παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. Θα ζούσαμε μια έκρηξη τεραστίων διαστάσεων με ανυπολόγιστο κόστος. Πρέπει να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι σαφές ότι καθίσταται από μέρος της κρίσης, μέρος της προσπάθειας για λύση του προσφυγικού».