«Η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα μία συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ εκτίμησε ότι τα εργασιακά «θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε».
Ειδικότερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα εργασιακά. «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ», επισήμανε και συμπλήρωσε πως πρέπει να περιμένουμε για μία συνολική τεχνική συμφωνία.
Τόνισε πως «μετά τη Ρώμη, τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τη στήριξη καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου», όπως είπε, από Γιούνκερ, Τουσκ, Τζεντιλόνι, καθώς και τη στάση του τους σοσιαλιστικού κόμματος, «έχει δημιουργηθεί πολιτικός συσχετισμός που θα οδηγήσει σε θετική κατάληξης το θέμα των εργασιακών». «Τα εργασιακά, έχω την εκτίμηση ότι, θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε», υπογράμμισε.
Για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «συμπαγής» στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, ενώ στο συνταξιοδοτικό «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή».
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Σημίτη στον Σκάι, ανέφερε πως «ο κ. Σημίτης ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν», και πρόσθεσε πως ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολύτως ταυτισμένος με τη σημερινή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και με τον κ. Μητσοτάκη. «Αυτά, βεβαίως, είναι συμπτώματα ενός πολέμου ενός πολιτικού συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει χτυπήσει κάποιο νεύρο. Το γεγονός ότι βγήκε χθες ο κ. Σημίτης νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ενός τρόμου», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα τόνισε: «Δεν μπορεί να μιλά σαν μην είχε καμιά σχέση-διότι ο κ. Στουρνάρας καλώς ή κακώς ήταν ενεργά εμπλεκόμενος σε όλα όσα συνέβησαν στη χώρα από το 2012 μέχρι το 2014. Αυτό είναι ένα. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι όταν θεσμικοί παράγοντες επικαλούνται την ανεξαρτησία τους, θα πρέπει να έχουν ένα καθαρότερο βλέμμα, να μιλούν όσο πιο τεχνοκρατικά γίνεται, να αποφεύγουν την πολιτικολογία και να αποφεύγουν να ταυτίζονται με συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα».
σχόλια