Ως «κεντρικό παράγοντα» κινδύνου χαρακτηρίζει το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα η UBS, σε έκθεση της που δημοσιεύεται σήμερα. Η εκτίμηση του τραπεζικού οίκου είναι ότι ο κατακερματισμός των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων οδηγεί τις ψήφους σε μικρότερα κόμματα, πολλά από τα οποία ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας ή τάσσονται κατά του ευρώ συνολικά.
Ακόμη και τα δύο μεγάλα κόμματα «παίζουν» με την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την έκθεση που εκτιμά όμως ότι ελάχιστη όρεξη υπάρχει από την πλευρά του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι. Αντίθετα, όπως σημειώνει η έκθεση, το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι αποθαρρυντικό: 3 δισ. Ευρώ περικοπές των δαπανών θα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως και επιπλέον 12 δισ. ευρώ το 2013-14.
Η UBS εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ενώ την ίδια ώρα οι δανειστές εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι και ανυπόμονοι.
Για την UBS η συνέπεια όλων αυτών είναι ένας υψηλός κίνδυνος να σταματήσει προσωρινά η χρηματοδότηση της Ελλάδας, να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων και να επέλθει κοινωνική αναταραχή.
Σημειώνεται πάντως, ότι η UBS δεν πιστεύει ότι η εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας θα μπορούσαν να σταματήσουν εντελώς, αφού ακόμη και μια προσωρινή διακοπή θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επιζήμια για τις ευρωπαϊκές αγορές.
σχόλια