LaLiga: Το πρώτο ευρωπαϊκό salary cup

LaLiga: Το πρώτο ευρωπαϊκό salary cup Facebook Twitter
Pixabay
0

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει υποχρεώσει σχεδόν κάθε κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, να προβεί σε προσαρμογές, προκειμένου να «αντέξει» τις οικονομικές απώλειες.

Στη LaLiga, η διοργανώτρια Αρχή έχει την ευθύνη και για τους 42 συλλόγους της LaLiga Santander και της LaLiga SmartBank, και όπως αποδείχθηκε ήταν σε θέση να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην τρέχουσα κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Από την αναστολή των αγώνων τον Μάρτιο, το σύστημα οικονομικού ελέγχου της LaLiga, που δημιουργήθηκε το 2013, αποδείχθηκε πιο πολύτιμο από ποτέ. Βάσει των μέτρων, οι σύλλογοι μπόρεσαν να προσαρμόσουν τις δομές κόστους τους για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας.

Στο επίκεντρο αυτού υπήρξαν όρια κόστους της κάθε ομάδας, το ποσό δηλαδή των χρημάτων που έχει στη διάθεσή της για μεταγραφές ποδοσφαιριστών και μισθούς. Λόγω του αντίκτυπου που είχε η πανδημία σε ολόκληρη τη βιομηχανία, αυτό το ποσό έχει φυσικά μειωθεί από τις προηγούμενες σεζόν.

Δουλεύοντας με μειωμένους προϋπολογισμούς κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, οι σύλλογοι της LaLiga επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομική ευθύνη.

Εξηγώντας τα όρια κόστους της ομάδας της LaLiga

 

Από το 2013, το τμήμα οικονομικού ελέγχου της LaLiga συνεργάστηκε με μια εσωτερική ομάδα αναλυτών για να εξετάσει τα ιστορικά οικονομικά κάθε συλλόγου, προκειμένου να καθορίσει ένα όριο κόστους κάθε ομάδας για τη σεζόν, το οποίο επιβεβαιώθηκε πριν ανοίξει το νέο μεταγραφικό «παράθυρο».

Το όριο κόστους της ομάδας αντιπροσωπεύει το συνολικό ποσό που μπορούν να δαπανήσουν οι σύλλογοι για τους παίκτες της πρώτης ομάδας, τον προπονητή πρώτης ομάδας, τον βοηθό προπονητή και τον επικεφαλής φυσιοθεραπευτή, καθώς και τις αναπληρωματικές ομάδες, την Ακαδημία και τυχόν μη εγγεγραμμένους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Οι σύλλογοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πόσα από αυτά θα δαπανήσουν για μεταγραφές ή για μισθούς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει υπέρβαση του συνολικού ορίου.

Σε αντίθεση με μέτρα όπως το UEFA Financial Fair Play, η LaLiga και οι σύλλογοι της συμφωνούν σε αυτά τα όρια κόστους πριν πραγματοποιηθούν οι δαπάνες και όχι μετά. Δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο, οι σύλλογοι γνωρίζουν τα ποσά που μπορούν να δαπανηθούν εκ των προτέρων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν πιο εύκολα να συμμορφωθούν με τα όριά τους και να αποφύγουν τη δημιουργία ενός μη βιώσιμου χρέους.

Από την εκκίνηση της σεζόν, τα όρια κόστους των ομάδων δημιούργησαν αυξημένη χρηματοοικονομική σταθερότητα που επιτρέπει στους συλλόγους να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά έργα, όπως ανακατασκευές σταδίων, επέκταση Ακαδημιών, κτλ.

Αλλαγές για την τρέχουσα κατάσταση

Πριν από το καλοκαιρινό μεταγραφικό «παράθυρο», η LaLiga έκανε μικρές προσαρμογές πίσω από τα όρια κόστους της ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της Covid-19.

Οι σύλλογοι δημιούργησαν τους προϋπολογισμούς τους για τη σεζόν με προσαρμογές που καλύπτουν την απώλεια εισιτηρίων, τις εμπορικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και τα έσοδα από μεταδόσεις αναμετρήσεων.

Αυτές οι απώλειες εφαρμόστηκαν κατά τον υπολογισμό του ορίου για κάθε σύλλογο, ο οποίος λαμβάνει επίσης υπόψη παράγοντες όπως κέρδη και ζημίες από τα προηγούμενα χρόνια, γενικά έξοδα, συμβόλαια χωρίς παίκτες, τρέχουσες αποταμιεύσεις, τυχόν υπάρχουσες αποπληρωμές χρέους, επενδύσεις και πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης.

Συνολικά, το διαθέσιμο ποσό των συλλόγων των LaLiga Santander και LaLiga SmartBank μειώθηκε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τη σεζόν 2019-20.

Προκειμένου να βοηθήσει τους συλλόγους να διαχειριστούν τα αποτελέσματα αυτών των μειώσεων, η LaLiga έχει επανεξετάσει προσωρινά μια σειρά μέτρων οικονομικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των ποινών που υπερέβησαν τα όρια κόστους της ομάδας τους, λόγω κορονοϊού.

Δείχνοντας οικονομική ευθύνη στη μεταγραφική αγορά

 

Τα αποτελέσματα των ορίων κόστους της νέας ομάδας ήταν εμφανή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μεταγραφών, ενόψει της νέας σεζόν, όπου τα σωματεία της LaLiga έδειξαν εξαιρετική πειθαρχία για να μειώσουν τις δαπάνες κατά 67%.

Όντας δεύτερη στη λίστα με τις υψηλότερες δαπάνες σε μεταγραφές μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων το 2019, η LaLiga έγινε η δεύτερη χαμηλότερη το 2020, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μείωση.

Ενώ οι σύλλογοι είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν 476 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις παικτών, αυτό το σύνολο μειώθηκε κατά 60% σε σύγκριση με το 2019, που αποτελεί και πάλι τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής «υγείας»

Αν και οι σύλλογοι της LaLiga πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, αυτό έγινε από μια θέση σχετικής οικονομικής δύναμης. Έχοντας εργαστεί με μέτρα οικονομικού ελέγχου τα τελευταία επτά χρόνια, η LaLiga κατάφερε να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρο τον ανταγωνισμό, καθιστώντας τα πρωταθλήματα της την πιο ελκυστική πρόταση για επενδυτές και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Οι σύλλογοι της LaLiga μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των δαπανών των μεταγραφών στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς και να παρακολουθούν το όριο κόστους της δικής τους ομάδας, μέσω των ταμπλό δεδομένων που έχει αναπτύξει το πρωτάθλημα, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν στενά τις νέες εξελίξεις.

Επιπλέον, η LaLiga υπέστη συγκριτικά χαμηλές εκπτώσεις ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από τη σεζόν 2019-20 ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σε σύγκριση με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από τη δημιουργία των οικονομικών ελέγχων της, η LaLiga είναι ανοιχτή στο να μοιράζεται την προσέγγισή της με πρωταθλήματα και ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βοηθήσει στην ενίσχυση ολόκληρης της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM