Ο ηλιακός ανιχνευτής Parker της NASA είναι ασφαλής και λειτουργεί κανονικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πλησιέστερης ποτέ προσέγγισης στον ήλιο από οποιοδήποτε ανθρώπινο αντικείμενο, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία.
Το διαστημόπλοιο έφτασε «μόλις» 6,1 εκατομμύρια χλμ από την ηλιακή επιφάνεια στις 24 Δεκεμβρίου, πετώντας στην εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου - το στέμμα - σε μια αποστολή που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πλησιέστερο αστέρι της Γης.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι η ομάδα επιχειρήσεων στο εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ έλαβε το σήμα από τον ανιχνευτή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Το διαστημόπλοιο αναμένεται να στείλει λεπτομερή δεδομένα τηλεμετρίας σχετικά με την κατάστασή του την 1η Ιανουαρίου. Με ταχύτητα έως και 430.000 μίλια/ώρα (692.000 k/h), το διαστημόπλοιο άντεξε θερμοκρασίες έως και 982°C.
«Αυτή η κοντινή μελέτη του ήλιου επιτρέπει στον ηλιακό ανιχνευτή Parker να λάβει μετρήσεις που βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς το υλικό σε αυτήν την περιοχή θερμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς, εντοπίζοντας την προέλευση του ηλιακού ανέμου (μια συνεχής ροή υλικού που διαφεύγει από τον ήλιο), και να ανακαλύψουν πώς τα ενεργητικά σωματίδια επιταχύνονται σχεδόν σε ταχύτητα φωτός», ανακοίνωσε η NASA.
Ο ηλιακός ανιχνευτής Parker εκτοξεύτηκε το 2018 και σταδιακά περιφερόταν πιο κοντά στον ήλιο, χρησιμοποιώντας πτήσεις της Αφροδίτης για να τον τραβήξουν βαρυτικά σε μια πιο κοντινή τροχιά με τον ήλιο.
Με πληροφορίες από Guardian