Ολυμπιακοί Αγώνες: Ασθένησε αθλήτρια μετά την κολύμβηση στον Σηκουάνα - Aποσύρεται το Βέλγιο από το τρίαθλο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ασθένησε αθλήτρια μετά την κολύμβηση στον Σηκουάνα - Aποσύρεται το Βέλγιο από το τρίαθλο Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Το ζήτημα της ρύπανσης στον Σηκουάνα επισκιάζει την επικαιρότητα, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024, μπαίνουν σήμερα στη δεύτερη και τελευταία εβδομάδα αγωνισμάτων.

Μετά την κολύμβηση των τριαθλητών στον Σηκουάνα, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι αποσύρει την ομάδα του, καθώς μία αθλήτρια ασθένησε την Κυριακή, ενώ η Ελβετία αναγκάστηκε να αποσύρει τριαθλητή που υποφέρει από γαστρεντερική λοίμωξη.

Η Βελγίδα Claire Michel συμμετείχε στον αγώνα της περασμένης εβδομάδας, ο οποίος συνεχίστηκε παρά τις ανησυχίες για τα επίπεδα ρύπανσης του ποταμού. Τελικά, η ομάδα μικτού τριάθλου του Βελγίου αποχώρησε από τον αγώνα που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα Δευτέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η Michel αγωνίστηκε στο τρίαθλο γυναικών στον Σηκουάνα την περασμένη εβδομάδα και είναι ασθενής, ανέφερε η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου σε μια δήλωση που αμφισβήτησε τον χειρισμό των διοργανωτών. 

Η τριαθλήτρια, η 35χρονη Claire Michel, τερμάτισε 38η στο ατομικό τρίαθλο γυναικών της Τετάρτης. Βέλγοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επισκέφτηκε την κλινική στο Χωριό των Αθλητών την Κυριακή και επέστρεψε στο δωμάτιό της αργότερα μέσα στην ημέρα. Η ασθένειά της δεν συνδέθηκε άμεσα με την κολύμβηση στον Σηκουάνα, η οποία έλαβε χώρα παρά την ακύρωση πολλών προπονήσεων και την αναβολή του αντίστοιχου αγωνίσματος των ανδρών λόγω της ρύπανσης στο ποτάμι.

Η ελβετική ομάδα, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον τριαθλητή Άντριεν Μπρίφοντ, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω γαστρεντερικής λοίμωξης. Ο Σάιμον Γουέτερμαν θα τον αντικαταστήσει.

Ο επικεφαλής ιατρός των Ολυμπιακών Αγώνων για την Ελβετία Hanspeter Betschart σημείωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η ασθένεια του Μπρίφορντ σχετίζεται με την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα. «Μια έρευνα σε συναδέλφους μου από άλλες χώρες δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής καμία συσσώρευση γαστρεντερικών παθήσεων μεταξύ των αθλητών που ξεκίνησαν τον ατομικό αγώνα την περασμένη Τετάρτη», είπε ο Betschart.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το Paris 2024 και το World Triathlon ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν το τρίαθλο μεικτής σκυταλοδρομίας σήμερα Δευτέρα το πρωί, όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τα αιτήματα πολλών ομάδων να καθυστερήσουν τον αγώνα.

Το Παρίσι ξόδεψε περί τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο έργο για τον καθαρισμό του διαβόητου μολυσμένου Σηκουάνα και την κολύμβηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε δήλωσή της την Κυριακή, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου είπε ότι «ελπίζει ότι θα ληφθούν μαθήματα για τους επόμενους αγώνες τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Σκεφτόμαστε εδώ την εγγύηση των ημερών προπόνησης, των αγωνιστικών ημερών και του αγωνιστικού σχήματος που πρέπει να διευκρινιστεί εκ των προτέρων και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει αβεβαιότητα για τους αθλητές, το περιβάλλον τους και τους υποστηρικτές τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

ι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Τριάθλου, που επιβλέπει το Ολυμπιακό τρίαθλο, και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν απάντησαν αμέσως στα μηνύματα που ζητούσαν σχόλια για την ασθένεια της αθλήτριας. Τις ημέρες πριν από το τρίαθλο της περασμένης εβδομάδας, οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Τριάθλου και του Παρισιού 2024 ακύρωσαν τις προπονήσεις στο ποτάμι επειδή οι μετρήσεις του E. coli ήταν πολύ υψηλές για τα πρότυπα του Παγκόσμιου Τριάθλου. Δύο μέρες βροχής το πρώτο Σαββατοκύριακο των Αγώνων είχαν υπερφορτώσει τους υπονόμους της πόλης με απορροή βροχής, ένα κοινό πρόβλημα στο Παρίσι. Καταιγίδες που χτύπησαν το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων αύξησαν ξανά τα επίπεδα ρύπανσης του ποταμού και το World Triathlon ακύρωσε άλλη μια προπόνηση κολύμβησης την Κυριακή.

Μετά το τρίαθλο της περασμένης εβδομάδας, πολλοί από τους αγωνιζόμενους διέλυσαν τους φόβους για την ποιότητα του νερού, λέγοντας ότι ανησυχούσαν περισσότερο από το γρήγορο ρεύμα του ποταμού, το οποίο άφησε τουλάχιστον μία γυναίκα να λέει ότι δεν ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον αγώνα.

Άλλοι αθλητές εμφανίστηκαν αδιάφοροι. Η Αμερικανίδα Τέιλορ Νιμπ αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους μετά το τρίαθλο γυναικών, προσφερόμενη να «αρπάξει ένα φλιτζάνι» αν κάποιος ήθελε να δοκιμάσει το νερό του Σηκουάνα.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο συμπαίκτης της, Σεθ Ράιντερ είπε ότι ετοιμαζόταν να κολυμπήσει στον Σηκουάνα ενισχύοντας το «E. coli όριο εκθέτοντας τον εαυτό μου σε λίγο E. coli στην καθημερινότητά μου», προσθέτοντας ότι «δεν έπλενε πλέον τα χέρια του αφού πήγαινε στο μπάνιο». Αργότερα είπε ότι αστειευόταν.

«Τα τελευταία αποτελέσματα δοκιμών επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα ποιότητας του νερού του Σηκουάνα στον χώρο του τριάθλου έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες, με τις μελλοντικές αναλύσεις να δείχνουν ότι η ποιότητα του νερού θα είναι εντός των επιπέδων που είναι αποδεκτά από το World Triathlon», ανέφεραν σε κοινή δήλωση το Paris 2024 και το World Triathlon, ανακοινώνοντας τα σχέδια να προχωρήσουν με τη μικτή σκυταλοδρομία της Δευτέρας.

Με πληροφορίες από Washington Post
 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ