Εδώ και τέσσερις μήνες και πλέον, από τη στιγμή που οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ στη Μόσχα, η σταρ του WNBA δεν έχει καταφέρει να μιλήσει στη σύζυγό της. Λόγω «γκάφας», αυτό δεν έγινε ούτε το Σάββατο, κάτι που έκανε την Σερέλ Γκρίνερ να ξεσπάσει κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης ήταν προγραμματισμένο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την σύζυγό της, μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, το Σάββατο, την ημέρα της τέταρτης επετείου τους. Όμως, η σύνδεση με το Φίνιξ, όπου βρίσκεται η Σερέλ Γκρίνερ δεν έγινε ποτέ, επειδή δεν υπήρχε προσωπικό της πρεσβείας εκείνη την ώρα στο τηλεφωνικό κέντρο.
Η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ συνελήφθη στη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές στις αποσκευές της σταρ του μπάσκετ βρέθηκαν φιαλίδια ατμίσματος με έλαιο κάνναβης. Πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκισή της έως τουλάχιστον τις 3 Ιουλίου.
Όλο αυτό το διάστημα, το ζευγάρι δεν έχει μιλήσει. Το Σάββατο, όταν περίμενε το τηλεφώνημα της συζύγου της που δεν ήρθε ποτέ, άρχισε να υποπτεύεται ότι οι ρωσικές αρχές- που είχαν δώσει έγκριση για την επικοινωνία- απέτρεψαν τελικά την κλήση. Τη Δευτέρα έμαθε από τους δικηγόρους της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ την ακόμη πιο ενοχλητική αλήθεια.
Η μπασκετμπολίστρια προσπάθησε να τηλεφωνήσει 11 φορές, μέσα σε αρκετές ώρες, στην σύζυγό της. Καλούσε τον τηλεφωνικό αριθμό στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα που της είχαν δώσει. Από εκεί, της είχαν πει, θα μπορούσαν να συνδέσουν τη γραμμή με την Σερέλ Γκρίνερ, στο Φίνιξ. Όμως, κάθε φορά η κλήση της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ έμενε αναπάντητη, επειδή στο συγκεκριμένο γραφείο στην πρεσβεία, όπου χτυπούσε το τηλέφωνο, προφανώς δεν υπήρχαν υπάλληλοι το Σάββατο.
«Ήμουν στεναχωρημένη, πληγωμένη, απηυδισμένη», είπε η Σερέλ Γκρίνερ στο Associated Press. Τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε: «Λυπούμαστε βαθιά που η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ δεν κατάφερε να μιλήσει με την σύζυγό της εξαιτίας ενός υλικοτεχνικού λάθους». Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια των Αμερικανών στο εξωτερικό και ότι παραμένει σε τακτική επαφή με τις οικογένειες ομήρων και αδίκως κρατουμένων.
Όμως, αυτή η εμπειρία ενίσχυσε την απογοήτευση της Σερέλ Γκρίνερ για την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην υπόθεση της συζύγου της. Παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανειλημμένα έχουν πει ότι εργάζονται παρασκηνιακά για να επιστρέψει η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης από τη Ρωσία, εκείνη λέει ότι είναι «πολύ εκνευρισμένη» με το χάος. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κλήση ήταν προγραμματισμένη εδώ και δύο εβδομάδες και κανένας δεν την προειδοποίησε ότι θα μπορεί να υπάρξει υλικοτεχνικό ζήτημα, επειδή ήταν σαββατοκύριακο.
«Το βρίσκω απαράδεκτο και έχω μηδενική εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας αυτή τη στιγμή. Αν δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ για ένα τηλεφώνημα το Σάββατο, εκτός ωρών εργασίας, πώς μπορώ να σας εμπιστευτώ ότι θα διαπραγματευτείτε εκ μέρους της συζύγου μου για να επιστρέψει στο σπίτι;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Σερέλ Γκρίνερ δήλωσε πως από την αμερικανική κυβέρνηση της ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος. Στην πορεία, συμπλήρωσε, έμαθε ότι ο αριθμός που δόθηκε στην Μπρίτνεϊ Γκρίνερ συνήθως διαχειρίζεται τα τηλεφωνήματα των φυλακισμένων από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και όχι τα σαββατοκύριακα, για αυτό δεν ήταν κανείς εκεί για να συνδέσει τη γραμμή.
Αν και συνεχίζει να ελπίζει ότι θα συναντήσει ή θα μιλήσει στον Τζο Μπάιντεν, πλέον παραδέχεται ότι έχει αρχίσει να πιστεύει πως αυτό δεν θα συμβεί. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένη να βασίζεται σε μαρτυρίες άλλων για να μάθει την κατάσταση της συζύγου της. Δικηγόροι και αξιωματούχοι έχουν μπορέσει να μιλήσουν με την σταρ του μπάσκετ, αλλά όχι η Σερέλ Γκρίνερ.
«Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά θα μπορούσα να καταλάβω αν είναι καλά. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα μπορούσα απλά να την ακούσω και να μάθω αν είναι εντάξει», τόνισε για το τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ.