Σχεδόν 4 στους 10 φοιτητές είναι εθισμένοι στα smartphones τους, συνήθεια που δημιουργεί προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με έρευνα σε βρετανικό πανεπιστήμιο.
Μελέτη που έγινε σε 1.043 φοιτητές ηλικίας από 18 έως 30 ετών στο King’s College London διαπίστωσε ότι οι 406 (38,9%) εμφάνιζαν συμπτώματα εθισμού στο smartphone, όπως ορίζονται από κλινικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για τη διάγνωση του προβλήματος.
Πάνω από τα δύο τρία των «εθισμένων» (68,7%) είχαν προβλήματα ύπνου, σε σύγκριση με το 57,1% εκείνων που δεν ήταν «εθισμένοι» στη συσκευή. Φοιτητές που χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνό τους μετά τα μεσάνυχτα ή για 4 και πλέον ώρες την ημέρα ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν εθιστικής χρήση της συσκευής τους.
Οι μετέχοντες κρίθηκαν ως «εθισμένοι» αν δεν μπορούσαν να ελέγξουν πόσο χρόνο περνούσαν στο κινητό, αν ένιωθαν αγχωμένοι όταν δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη συσκευή ή παραμελούσαν άλλες, πιο σημαντικές, πτυχές της ζωής τους επειδή ήταν απασχολημένοι στο smartphone.
Ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν ότι οι νεαρότεροι μετέχοντες στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να είναι εξαρτημένοι. Ανάμεσα στους κάτω των 21 ετών, το 42,2% διαπιστώθηκε ότι ήταν «εθισμένοι», σε σύγκριση με το 34,2% εκείνων στην ηλικιακή ομάδα 22-25 ετών και το 28% εκείνων που ήταν 26 ετών και άνω.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Psychiatry αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για τη στενή σχέση της χρήσης του smartphone με τις δυσκολίες κάποιων χρηστών να κοιμηθούν καλύτερα το βράδυ.
«Η μελέτη μας υποστηρίζει περαιτέρω τις ολοένα περισσότερες αποδείξεις ότι η εξάρτηση από το smartphone έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο», δήλωσε ο δρ. Μπεν Κάρτερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και λέκτορας στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης, στο King’s College London.
Οι ερευνητές λένε ότι παρότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως ο χρόνος που περνά κάποιος καθημερινά στο smartphone είναι σημαντικός δείκτης πρόβλεψης του εθισμού, άλλοι παράγοντες εμπλέκονται επίσης. Για παράδειγμα, το 20,3% εκείνων που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους για δύο ώρες κάθε ημέρα, ή λιγότερο, κρίθηκαν ως «εθισμένοι». Όμως, το 53,9% εκείνων που το χρησιμοποιούσαν για πάνω από πέντε ώρες ήταν «εθισμένοι».
Ο χρόνος που αφήνει κάποιος το κινητό του κάτω προτού κοιμηθεί ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας. «Από εκείνους που σταματούσαν να χρησιμοποιούν τη συσκευή πάνω από μία ώρα πριν τη στιγμή του ύπνου, το 23,8% έδειξαν εξάρτηση, σε σύγκριση με το 42% εκείνων που σταματούσαν λιγότερο από 30 λεπτά προτού πέσουν στο κρεβάτι», αναφέρει η μελέτη.
«Ο αρνητικός αντίκτυπος της χρήσης του smartphone στον ύπνο είναι πολύ ανησυχητικός, σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία. Πολλοί νέοι άνθρωποι πασχίζουν με τον ύπνο τους και την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και η κακή ποιότητα ή ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να είναι τόσο σύμπτωμα, όσο και αίτιο προβλημάτων ψυχικής υγείας», επεσήμανε η δρ. Μπερνάντκα Ντουμπίτσκα, πρόεδρος του τμήματος ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων, στο Royal College of Psychiatrists.
«Η τακτική χρήση smartphone πριν από τον ύπνο- που μπορεί να εμφανιστεί στον "εθισμό στο smartphone", μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο. Η τήρηση μιας καλής ρουτίνας ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία των νέων ανθρώπων. Θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη χρήση του κινητού αργά το βράδυ, για παράδειγμα φορτίζοντας τη συσκευή εκτός του υπνοδωματίου τους», συμπλήρωσε η ίδια.
Με πληροφορίες από Guardian