Η Amazon παραδέχθηκε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κίνα προσλήφθηκαν παράνομα και δεν είχαν πληρωθεί όπως θα έπρεπε.
Ο αμερικανός κολοσσός εξέδωσε δήλωση με την οποία εκφράζει τη λύπη του σχετικά με τις «ανήθικες και παράνομες» συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο προμηθευτών του στο Hengyang.
Η Amazon αποκάλυψε ότι οι ίδιοι οι ελεγκτές της επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της Foxconn τον Μάρτιο και διαπίστωσαν ότι είχε μισθώσει παράνομα έναν υψηλό αριθμό εργαζομένων από πρακτορεία ανθρώπινου δυναμικού τους οποίους δεν πλήρωσε σωστά για υπερωρίες.
Το προσωπικό αυτό εργάζεται υπό αμφιλεγόμενο καθεστώς καθώς δεν παίρνει αναρρωτικές άδειες ή αμοιβές διακοπών και μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην παραγωγή.
Η Κίνα άλλαξε τους εργατικούς νόμους της το 2014 για να περιορίσει τη χρήση τους στο 10% του εργατικού δυναμικού σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους από πρακτορεία για να μειώσουν το κόστος.
Η έρευνα που έκανε το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας, σε συνεργασία με τον Observer, διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% του προσωπικού στο εργοστάσιο της Foxconn ήταν τέτοιοι εργάτες.
Η Amazon δήλωσε πως εξετάζει σοβαρά τις αναφερθείσες παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας των προμηθευτών της και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στο Hengyang πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους εργαζόμενους της Foxconn σε άλλες κινεζικές πόλεις.
Από την έρευνα προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι εργάζονταν έως και 80 ώρες υπερωριών σε ένα μήνα παρά στις 36 ώρες που επιτρέπονται κανονικά από το νόμο.
Ο Λι Τσιάνγκ, εκτελεστικός διευθυντής του κινεζικού φορέα επίβλεψης εργασιακών, έγραψε στον Τζεφ Μπέζος τον περασμένο μήνα για τα ευρήματα. «Αυτό παραβιάζει το εργατικό δίκαιο της Κίνας. Αυτή η πρακτική, από μόνη της, είναι ανήθικη και παράνομη. Ελπίζω ότι μπορείτε να αναγκάσετε τους προμηθευτές σας να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους και να κατασκευάζουν προϊόντα της Amazon υπό ηθικές συνθήκες».
Η Κάρα Χερστ, επικεφαλής της παγκόσμιας βιωσιμότητας της Amazon, απάντησε «Η Amazon αναγνωρίζει την ευθύνη της να διασφαλίσει την ευημερία των εργατών σε εργοστάσια που κατασκευάζουν προϊόντα για την Amazon».
Ο ερευνητής της Labor Watch, ο οποίος πέρασε ένα μήνα στο εργοστάσιο σε μυστική αποστολή ως εργαζόμενος, δήλωσε ότι είδε εργάτες να καταρρέουν εξαντλημένοι, πάνω από τους πάγκους εργασίας τους, προσπαθώντας να κερδίσουν μερικές στιγμές ύπνου κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων. Στην αναφορά για τις συνθήκες εργασίας, σημειώνεται επίσης πως οι εργαζόμενοι έπρεπε να ζητάνε άδεια για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.
Με πληροφορίες από Guardian