Δημιουργήθηκε προσθετικό 'βιονικό' χέρι με αίσθηση αφής

Δημιουργήθηκε προσθετικό 'βιονικό' χέρι με αίσθηση αφής Facebook Twitter
"Με το νέο τεχνητό χέρι του ο ασθενής αισθάνεται μια σταγόνα νερό που πέφτει επάνω του και μπορεί να πιάνει ένα κεράσι χωρίς να το λιώνει"
0

Ένα τεχνητό, προσθετικό χέρι που αποκαθιστά με ρεαλισμό την αίσθηση της αφής σε άτομα που υπέφεραν ακρωτηριασμό, εφήυραν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής αποκατάστασης βετεράνων πολέμου της περιοχής.

Όπως αναφέρει το New Scientist, εδώ και σαράντα χρόνια η προσθετική αντιμετώπιζε την πρόκληση αποκατάστασης της αφής προτείνοντας διάφορες μεθόδους αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όμως τώρα, με τη βοήθεια αισθητήρων που στέλνουν παλμούς απευθείας στις νευρικές απολήξεις, οι επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν την αίσθηση της αφής σε δύο εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα. 

Με την νέα μέθοδο, το 'βιονικό' χέρι βοηθάει "τον ακρωτηριασμένο άνθρωπο να μπορεί πια να πιάνει με το τεχνητό χέρι του κάτι τόσο μαλακό, όσο ένα κομμάτι βαμβάκι και να το νιώθει, να αισθάνεται μια σταγόνα νερού να πέφτει πάνω στο τεχνητό χέρι του, να βάζει οδοντόπαστα στην οδοντόβουρτσά του και να πιάνει ένα κεράσι χωρίς να το λιώνει", αναφέρει το ΑΠΕ.

Αν και η κλινική μελέτη της νέας εφεύρεσης πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες μόνο, ένας εκ των συμμετεχόντων δήώσε ότι φεύγοντας από το εργαστήριο ένιωθε να αφήνει το πραγματικό του χέρι πίσω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist.

[BBC]

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM