Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, ξεκινούν μία νέα έρευνα με θέμα τα πιθανά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών.
Το ερευνητικό έργο καθοδηγείται από δύο Έλληνες καθηγητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale, τον δρ Βασίλη Βασιλείου, διευθυντή του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας και τον δρ Τάσσο Κ. Κυριακίδη, ερευνητή Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών.
Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale (Yale Olive Sciences and Health Institute - YOSHI), για να εκτιμηθούν τα πιθανά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, από την καθημερινή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών.
Το Ινστιτούτο Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale κατευθύνει και συντονίζει την μελέτη, τη διεπιστημονική εκπαίδευση και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελιά και τα παράγωγά της. Για την έρευνα επιλέχθηκαν βιολογικές ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών, των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, από τη Σπάρτη Λακωνίας.
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να χρησιμοποιηθούν στην συγκεκριμένη έρευνα της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale, αποκλειστικά οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης των ελαιώνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελιές βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς παστερίωση, παράγονται με τη διαδικασία της φυσικής ζυμώσεως, χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά και διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται διαρκώς από τις υψηλές βραβεύσεις που έχουν λάβει στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ