Εμβόλιο που θα μας προστατεύει προληπτικά από κορονοϊούς, δημιουργούν επιστήμονες

Εμβόλιο που θα μας προστατεύει από κορονοϊούς, δημιουργούν επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών που δεν είναι ακόμη γνωστές.

Προς το παρόν, η ανακάλυψή τους έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, ενώ θεωρείται πως σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στρατηγική προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα εμβόλια σχεδιάζονται και ετοιμάζονται πριν εμφανιστεί ένας δυνητικά πανδημικός ιός. Το εμβόλιο κατασκευάζεται με την προσάρτηση αβλαβών πρωτεϊνών από διαφορετικούς κορονοϊούς σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια που στη συνέχεια εγχέονται για να ενεργοποιήσουν την άμυνα του οργανισμού για να καταπολεμήσουν τους ιούς σε περίπτωση που εισβάλουν - αν και όποτε αυτό συμβεί.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια ευρεία ανοσολογική απόκριση στους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Sars-Cov-1, του παθογόνου που προκάλεσε το ξέσπασμα του Sars το 2003, παρόλο που πρωτεΐνες από αυτόν τον ιό δεν προστέθηκαν στα νανοσωματίδια του εμβολίου. Λεπτομέρειες της εργασίας, που αποτελεί συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δημοσιεύονται στο Nature Nanotechnology.

Επειδή το εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει πρωτεΐνες που μοιράζονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊού, η προστασία που προκαλεί είναι εξαιρετικά ευρεία, καθιστώντας το αποτελεσματικό έναντι γνωστών και άγνωστων ιών της ίδιας οικογένειας. «Δείξαμε ότι ένα σχετικά απλό εμβόλιο μπορεί ακόμα να παρέχει μια ευρεία απόκριση σε μια σειρά διαφορετικών ιών», δήλωσε ο Ρόρι Χιλς, πτυχιούχος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρώτος συγγραφέας της έκθεσης. «Μας φέρνει ένα βήμα μπροστά προς τον στόχο μας να δημιουργήσουμε εμβόλια πριν καν ξεκινήσει μια πανδημία».

Το εμβόλιο κατά των κορωνοϊών μπορεί να κατασκευαστεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις για μικροβιακή ζύμωση, είπε ο Χιλς, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές εργάζονταν με βιομηχανικούς εταίρους για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Τα νανοσωματίδια και οι ιικές πρωτεΐνες μπορούν να παρασκευαστούν σε διαφορετικούς χρόνους σε διαφορετικά μέρη και να αναμειχθούν μεταξύ τους και να παραχθεί το εμβόλιο.

Οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν διαδικασίες για προληπτικό εμβολιασμό και οι ερευνητές λένε ότι αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς. Εάν το εμβόλιο διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό κατά της covid-19, με το πρόσθετο όφελος να προστατεύει από άλλους κοροναϊούς.

Πιθανότερο είναι ότι οι χώρες θα διατηρούν αποθέματα του εμβολίου και άλλων που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν ξεχωριστά παθογόνα, μόλις κατασκευαστούν και εγκριθούν. «Σε περίπτωση που ένας κορονοϊός ή άλλο παθογόνο εμφανιστεί και μας απειλήσει, θα είχαμε έτοιμα προϋπάρχοντα αποθέματα εμβολίου και ένα σαφές σχέδιο για γρήγορη άυξηση της παραγωγής, εάν χρειαστεί», είπε ο Χιλς.

Ο καθηγητής Mark Howarth, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού εμβολίου Covid κατά την τελευταία πανδημία, αλλά ο κόσμος βίωσε ακόμα και έτσι, μια τεράστια κρίση με τεράστιο αριθμό θανάτων. Πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα από αυτό στο μέλλον και ένα ισχυρό στοιχείο αυτού αρχίζει να χτίζεται με τα προληπτικά εμβόλια».

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM