Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάποιου είδους πορώδες υλικό που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα.
Το υλικό αποτελείται από μόρια που μοιάζουν οπτικά με κλουβί και έχουν υψηλές δυνατότητες αποθήκευσης αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το εξαφθοριούχο θείο (ένα πιο ανθεκτικό αέριο που μπορεί να παραμείνει χιλιάδες χρόνια στην ατμόσφαιρα).
Ο Μαρκ Λιτλ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας του πανεπιστήμιου Heriot-Watt του Εδιμβούργου, είπε ότι η επιστημονική ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα «να βοηθήσει στην επίλυση των μεγαλύτερων κοινωνικών προκλήσεων».
«Η άμεση δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα είναι ολοένα και πιο σημαντική καθώς ακόμα και όταν σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, θα υπάρχει ακόμα τεράστια ανάγκη να δεσμευτούν προηγούμενες εκπομπές που βρίσκονται ήδη στο περιβάλλον, είπε ο Μάρκ Λιτλ.
«Η φύτευση δένδρων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απορρόφηση του άνθρακα, αλλά είναι πολύ αργός. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ανθρώπινη παρέμβαση - όπως αυτά τα ανθρωπογενή μόρια - για να δεσμεύσουμε ταχύτερα τα αέρια του θερμοκηπίου», συμπλήρωσε ο επιστήμονας. Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
Στην πραγματικότητα τα αέρια αυτά λειτουργούν σαν τους τοίχους ενός θερμοκηπίου, παγιδεύοντας θερμότητα στην ατμόσφαιρα της γης. Ενώ το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται φυσικά, το εξαφθοριούχο θείο είναι ένα τεχνητό αέριο που παγιδεύει τη θερμότητα.
Ο Λιτλ είπε ότι η εν λόγω μελέτη είναι ένα «σημαντικό βήμα» στην ανάπτυξη και άλλων υλικών και πρόσθεσε ότι μόρια με πολύπλοκες δομές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση τοξικών στοιχείων - γνωστών ως οργανικές πτητικές ενώσεις - από τον αέρα και θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ιατρική επιστήμη.
Σημειώνεται ότι το 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που έκανε νόμο τη δέσμευση του για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.
Στην έρευνα, εκτός από επιστήμονες του πανεπιστημίου Heriot-Watt, συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ανατολικής Κίνας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature
Με πληροφορίες από skynews