Έρευνα: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει διαφορετικά συμπτώματα από την Δέλτα

Κορωνοϊό: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει διαφορετικά συμπτώματα από την Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Οι άνθρωποι που νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον συνήθως έχουν συμπτώματα για μικρότερο χρονικό διάστημα, μειωμένο κίνδυνο να νοσηλευτούν και εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα από εκείνους νοσούν με τη Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να επικρατήσει ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, προκύπτει ότι ενώ αποφεύγει καλύτερα τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού σε σχέση με τη Δέλτα, οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια. 

Πλέον, μία νέα έρευνα όχι μόνο στηρίζει τα ευρήματα αυτά αλλά επιβεβαιώνει και τις αναφορές ότι η Όμικρον συνδέεται με μικρότερη διάρκεια νόσησης και διαφορετικά συμπτώματα.

Η έρευνα προκύπτει λίγες μόνο μέρες αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας πρόσθεσε εννέα ακόμα συμπτώματα του κορωνοϊού στην ήδη υπάρχουσα λίστα με τον πυρετό, επίμονο βήχα και απώλεια γεύσης και οσμής. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που νόσησαν όταν η Όμικρον επικρατούσε είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα τρία αυτά συμπτώματα σε σχέση με εκείνους που νόσησαν με Δέλτα, όταν εκείνη ήταν σε έξαρση.

«Είναι ένα μάθημα ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί στο τι πραγματικά είναι ο ιός και πώς πρόκειται να εμφανιστεί (στο μέλλον)», είπε ο καθηγητής Tim Spector, συν-συγγραφέας της έρευνας από το King’s College του Λονδίνου.

Πρόσθεσε δε, ότι η ομάδα παρουσίασε ευρήματα πριν από σχεδόν πέντε μήνες στην κυβέρνηση, τα οποία έδειχναν ότι ο πονόλαιμος είχε αντικαταστήσει το σύμπτωμα της απώλειας οσμής ή γεύσης.

Η έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet. Βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 63.002 συμμετέχοντες.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι ερευνητές αντιστοίχισαν σχεδόν 4.990 συμμετέχοντες που είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Covid μεταξύ 1ης Ιουνίου και 27ης Νοεμβρίου 2021 όταν η Δέλτα ήταν η πιο διαδεδομένη μετάλλαξη – με 4.990 άτομα που ανέφεραν μόλυνση μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2021 και 17 Ιανουαρίου 2022, όταν κυριαρχούσε η Όμικρον.

Έκανα αντιστοίχιση με βάση την ηλικία, το φύλο και το εάν είχαν λάβει δύο ή τρεις δόσεις εμβολίου. Στη συνέχεια συγκρίθηκαν οι εμπειρίες και των δύο ομάδων.

Η ομάδα των ερευνητών εντόπισε ότι τα συμπτώματα διαρκούσαν κατά μέσο όρο 6,9 μέρες όταν επικρατούσε η Όμικρον και 8,9 όταν επικρατούσε η Δέλτα, με τις μολύνσεις κατά την περίοδο της Όμικρον να συνδέονται με 25% χαμηλότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μόνο το 17% των ανθρώπων που νόσησαν με κορωνοϊό, όταν επικρατούσε η Όμικρον, έχασαν την αίσθηση της οσμής σε σύγκριση με το 53%, αντίστοιχα, όταν επικρατούσε η Δέλτα. Ωστόσο, το σύμπτωμα του πονόλαιμου και η βραχνάδα ήταν πιο κοινά συμπτώματα στην πρώτη περίπτωση.

Ο καθηγητής Spector είπε ότι η προσέγγιση καταγραφής των συμπτωμάτων που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ήταν ένα ανεκτίμητο εργαλείο. Η δράση πρέπει να είναι ταχύτερη στο μέλλον, επισήμανε.

Ο Dr David Strain, λέκτορας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Exeter, που δε συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι τα ευρήματα  συνάδουνε με το γεγονός ότι η μετάλλαξη BA.1 της Όμικρον επικράτησε αρχικά αλλά έκτοτε η BA.2 υπερίσχυσε και σύμφωνα με τη δική του εμπειρία, η όλη εικόνα της πανδημία έχει αλλάξει α δεδομένα.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM