Ερευνητές ισχυρίζονται πως κάτι που συμβαίνει συχνά σε αρκετούς ίσως είναι το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ

Ερευνητές ισχυρίζονται πως κάτι που συμβαίνει συχνά σε αρκετούς ίσως είναι το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
H Tζούλιαν Μουρ σε σκηνή του «Still Alice»
2

Η απώλεια των δεξιοτήτων προσανατολισμού ή το να χάνεται κανείς ακόμα και αν βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε αρκετούς και μπορεί για κάποιους να αποτελεί ένδειξη πως η νόσος του Αλτσχάιμερ ίσως τους επηρεάσει στο μέλλον.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μακροχρόνια μελέτη που διεξάγεται από επιστήμονες οι οποίοι αναζητούν να αποκαλύψουν πώς η άνοια επηρεάζει πρώτα τον εγκέφαλο.

Το Πρόγραμμα Prevent, με έδρα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αποσκοπεί στην ανίχνευση σημείων της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους ενώ είναι ακόμα σχετικά νέοι. Συνήθως, η ασθένεια δεν εμφανίζει τα συμπτώματά της μέχρι κάποιος να φτάσει στα 60, οπότε έχει ήδη γίνει σημαντική βλάβη στον εγκέφαλο.

«Το Αλτσχάιμερ θεωρείται μια ασθένεια της μνήμης, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι η δυσκολία που οι άνθρωποι έχουν πραγματικά - τουλάχιστον για πρώτη φορά - δεν έχει να κάνει με φθίνουσες αναμνήσεις αλλά με τη φθίνουσα ικανότητα τους να απεικονίζουν την τοποθεσία αντικειμένων ή του εαυτού τους», δήλωσε η Karen Ritchie, μέλος της ομάδας ερευνητών. «Οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να προσανατολιστούν σωστά και να προσδιορίζουν τη θέση τους», πρόσθεσε.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο χαρακτήρας της Alice Howland, που παίζει η Julianne Moore στην ταινία Still Alice, δήλωσε ο Ritchie. «Η πρωταγωνίστρια υποψιάζεται ότι έχει Αλτσχάιμερ όταν ενώ τρέχει, χάνεται, σε περιοχή που όμως της είναι γνωστή, Αυτή η πρόωρη σκηνή το καταγράφει τέλεια», δήλωσε η Ritchie.

Η έρευνα περιλαμβάνει τη μελέτη δύο ομάδων. Το πρώτο αποτελείται από άτομα ηλικίας 41 έως 59 ετών με στενούς συγγενείς που έχουν αναπτύξει την ασθένεια και θεωρούνται ότι βρίσκονται σε σχετικά υψηλό κίνδυνο. Το δεύτερο αποτελείται από άτομα των οποίων η ζωή δεν έχει επηρεαστεί από τη νόσο.

Ένα από τα πρώτα ευρήματα, που περιγράφονται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Alzheimer's and Demence, δείχνει ότι εκείνοι που βρισκόταν σε υψηλότερο κίνδυνο είχαν χαμηλή επίδοση σε δοκιμές που μέτρησαν την ικανότητα να εντοπίζουν και να προσδιορίζουν σωστά τη θέση τους. Τείνουν επίσης να έχουν έναν μικρό ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην δυνατότητα «πλοήγησης».

Ο Cate Latto, που προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει, θεωρεί ότι η απώλεια της ικανότητας αυτής αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό σύμπτωμα της νόσου. «Η μητέρα μου ανέπτυξε την ασθένεια στα τέλη της ζωής της, αλλά ακόμα και όταν ήταν σχετικά μικρή, δεν μπορούσε ποτέ να θυμηθεί πού έβαζε τα κλειδιά του αυτοκινήτου της ή πού άφησε το αυτοκίνητό της. Ως παιδιά, περάσαμε τη ζωή μας  μέσα σε χώρους στάθμευσης προσπαθώντας να βρούμε εκεί που είχε αφήσει το αυτοκίνητο», δηλώνει.

Παραμένει να φανεί πόσο αποτελεσματικές είναι οι δοκιμές που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο ως προς το ποιος μελλοντικά θα αναπτύξει Αλτσχάιμερ. Θα δημιουργούσε επίσης δεοντολογικά ζητήματα: Εάν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, γιατί να εντοπιστούν αυτοί που βρίσκονται σε κίνδυνο στη μέση ηλικία; Τι θα μπορούσε να κερδίσει κανείς από αυτό;

Υπάρχουν αρκετές απαντήσεις, λένε οι επιστήμονες. Τα φάρμακα που είναι σήμερα αναποτελεσματικά μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο ισχυρά εάν δοθούν κατά τα αρχικά στάδια της ασθένειας. Επιπλέον, είναι πλέον γνωστό ότι η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος - που βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία - μπορούν επίσης να βοηθήσουν. «Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου της νόσου», δήλωσε ο Ritchie.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM