Explainer: Τι ισχύει για την 4η δόση του εμβολίου - Οι συστάσεις και οι ενστάσεις επιστημόνων

Explainer: Τι ισχύει για την 4η δόση του εμβολίου - Οι συστάσεις και οι ενστάσεις επιστημόνων Facebook Twitter
0

Έχω μπερδευτεί, ποια είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση; 

Η δεύτερη αναμνηστική δόση, είναι συνολικά η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό. Και η πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε μόλις χθες, Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Και μπορούν όλοι πλέον να κάνουν την τέταρτη δόση; 

Όχι. Η τέταρτη δόση προορίζεται για τους πολίτες από 30 ετών και πάνω. 

Είναι υποχρεωτική δηλαδή; 

Σ'αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τον όρο «υποχρεωτική». Ναι μεν συστήνουν στους άνω των 60 να την κάνουν, όμως, στις ηλικίες 30-60 μιλούν περισσότερο για προαιρετική, «προσωπική επιλογή». Όπως το έθεσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης «δεν υπάρχει λόγος να κάνουν σήμερα την επιπλέον δόση εκτός εάν έχουν κάποια νοσήματα που τους απασχολούν. Θα πρέπει να το συζητήσουν με τον γιατρό τους, θα είναι μια προσωπική απόφαση».

Το ίδιο λέει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών; 

Περίπου. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια». Απλώς εισηγήθηκε τη δυνατότητα χορήγησης της τέταρτης δόσης για όσους το επιλέξουν. 

Και τότε γιατί αποφασίστηκε κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι πως αιωρείται αυτή η απορία. Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και υπήρξαν επιστήμονες που απόρησαν, αν όχι αμφισβήτησαν την απόφαση του υπουργείου Υγείας. 

Δηλαδή;

Για παράδειγμα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος επιμένει πως «εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων». 

Οπότε, μήπως δεν πρέπει να την κάνουν όσοι μπορούν;

«Δεν υπάρχει κίνδυνος με επιπλέον δόση, δεν υπάρχουν παρενέργειες. Απλώς, δεν υπάρχει και ένδειξη, αυτό λέει η Επιτροπή. Αν θέλει κάποιος να την κάνει, την κάνει» διευκρίνισε χθες η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Τότε γιατί να την κάνουμε; 

Υπάρχουν έρευνες που έδειξαν ότι η επιπλέον δόση αποκατέστησε τα επίπεδα αντισωμάτων που είχαν μειωθεί και μείωσε τον κίνδυνο λοιμώξεων. «Η ανάλυση των νέων δεδομένων υποδεικνύει πως μια δεύτερη αναμνηστική δόση είτε των εμβολίων Covid-19 της Pfizer Inc, είτε της Moderna θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων προστασίας για τα άτομα υψηλότερου κινδύνου» ανέφερε προ ημερών εκπρόσωπος  του FDA. 

Οπότε, για περισσότερη προστασία; 

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι τρεις δόσεις εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές. Όπως το έθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίου, «για περιπτώσεις που το επάγγελμά τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό ή ακόμα για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά. Και βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτούς τους λίγους ανοίγει. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την 4η δόση και, όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση, δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος». 

Άρα, είμαστε καλυμμένοι με τις τρεις δόσεις; 

«Η σύσταση είναι ότι όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου και έχει νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο» σημείωσε η κα. Γκάγκα. Ενώ ο καθηγητής Μόσιαλος επισημαίνει πως «τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον». 

Και πώς θα μάθουμε για το ποσοστό επαρκούς ανοσοπροστασίας στην Ελλάδα με τις υπάρχουσες δόσεις; 

«Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM