Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που επουλώνει τις πληγές της μοναξιάς - Πώς να το κατακτήσουμε

Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που επουλώνει τις πληγές της μοναξιάς - Πώς να το κατακτήσουμε Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα θετικό συναίσθημα, μέσω του οποίου αναγνωρίζουμε το καλό που έχουν φέρει οι άλλοι στη ζωή μας.

Μελέτες που επικαλέστηκε η συντακτική ομάδα της Washington Post, εξηγούν τις θετικές μεταβολές στη σωματική και την ψυχική μας υγεία, όταν αισθανόμαστε ευγνώμονες.

Εκτός των άλλων, η ευγνωμοσύνη λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στη μοναξιά, συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει πολλές φορές η επιστήμη.

«Όσο η ευγνωμοσύνη αυξανόταν, η μοναξιά μειωνόταν. Αυτό το εύρημα όπως και άλλα, ενισχύουν τη σημασία της καλλιέργειας της ευγνωμοσύνης» αναφέρεται στο δημοσίευμα, μέσα από το οποίο μια ψυχολόγος και ένας νευροεπιστήμονας, προτείνουν τέσσερα βήματα, που αν τα ακολουθήσουμε, ίσως αισθανθούμε αμεσότερα ευγνώμονες.

Ευγνωμοσύνη: Τα τέσσερα βήματα για να τη «φτάσουμε»

1. Επιλέξτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες

«Γράψτε τρία πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα, όσο μικρά κι αν είναι, και ποιος βοήθησε να συμβούν», πρότεινε η κοινωνική ψυχολόγος Μόνικα Μπάρτλετ. Με αυτό τον τρόπο, θα καλλιεργήσουμε μια νέα συνήθεια μέσα στην ημέρα. Να αξιολογούμε τι πήγε καλά και πώς οι άλλοι συντέλεσαν στο να γίνει αυτό δυνατό.

2. Συντάξτε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης

Επικαλούμενη έρευνες που έχουν δείξει τον θετικό αντίκτυπο της σύνταξης μιας γραπτής επιστολής που μπορεί να παραδοθεί ταχυδρομικώς ή αυτοπροσώπως, η Μπάρτλετ προτείνει να συντάξουμε ένα «γράμμα ευγνωμοσύνης». Όπως εξηγεί: «Έχει πολύ διαπροσωπικό χαρακτήρα. Και πάλι, σκεπτόμενοι από την άποψη της μοναξιάς, αυτή είναι μια υπέροχη κοινωνική σύνδεση που μόλις συνέβη».

3. Να είστε πρόθυμοι να πειραματιστείτε και να εξασκηθείτε

«Πραγματικά σκέφτομαι ότι η ευγνωμοσύνη είναι σαν ένας μυς, καθώς όσο περισσότερο εξασκούμαστε, τόσο περισσότερο συνδεόμαστε με τα οφέλη της» δήλωσε ο Γκλεν Φοξ, νευροεπιστήμονας. «Και στην αρχή μπορεί να απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια απ' ό,τι στο τέλος».

4. Επιμείνετε στην πρακτική σας, αλλά αντιμετωπίστε επίσης τον εαυτό σας με καλοσύνη

O Φοξ ολοκληρώνει την τετράδα του «οδηγού» επισημαίνοντας ότι πάνω από όλα, πρέπει να φερόμαστε στον εαυτό μας με καλοσύνη.

«Δεν χρειάζεται να είμαι απόλυτα ευγνώμων όλη την ώρα» λέει, υπογραμμίζοντας την αξία της «εξάσκησης» στο να αισθανθούμε την ευγνωμοσύνη. «Είναι μια άσκηση για να παρατηρούμε τα πράγματα που πάνε καλά. Αυτό είναι το σημείο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε» εξήγησε.

Με πληροφορίες από Washington Post

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM