Ένα βίντεο στο οποίο διατυπώνονταν ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί για την πανδημία κορωνοϊού αναγκάστηκαν να απομακρύνουν Facebook και YouTube.
To βίντεο, διάρκειας 26 λεπτών υπό τον τίτλο «Plandemic», είχε γίνει viral αυτήν την εβδομάδα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σ'αυτό πρωταγωνιστούσε η Τζούντι Μίκοβιτς, ακτιβίστρια που υποστηρίζει πως πολλά από τα κοινά εμβόλια είναι επικίνδυνα.
Στο βίντεο η Μίκοβιτς υποστήριζε, χωρίς ωστόσο να παράσχει αποδείξεις γι'αυτό, πως η χρήση μάσκας «ενεργοποιεί τον κορωνοϊό» μεταξύ των ανθρώπων. Παράλληλα, επέκρινε τις εντολές των αρχών για αποχή από τις παραλίες.
Επιπλέον, η ίδια περιέγραφε τον κορωνοϊό σαν θεωρία συνωμοσίας από εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από τα εμβόλια, ισχυριζόμενη -και πάλι χωρίς τεκμηρίωση- πως στον οργανισμό όσων έχουν ήδη κάνει εμβόλιο για τη γρίπη, έχει εγχυθεί ο κορωνοϊός.
«Ο ισχυρισμός πως η χρήση μάσκας μπορεί να κάνει κάποιον να νοσήσει, ίσως οδηγήσει σε άμεσο κίνδυνο, γι'αυτό και απομακρύνουμε το εν λόγω βίντεο» ανέφερε το Facebook.
Για περιεχόμενο που περιλαμβάνει ιατρικώς ατεκμηρίωτες διαγνωστικές συστάσεις για τον κορωνοϊό και την αναπνευστική νόσο Covid-19 έκανε λόγο το YouTube που κατέβασε το βίντεο - αν και αργά το βράδυ της Πέμπτης διαπιστώθηκε πως ελαφρώς μονταρισμένες βερσιόν του αυθεντικού βίντεο εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμες.
Το Twitter ανακοίνωσε πως μπλόκαρε για τους χρήστες τη χρήση των hashtag #PlagueOfCorruption και #Plandemicmovie, ωστόσο σημείωσε πως το περιεχόμενο ενός μικρότερου κλιπ που κυκλοφούσε στην πλατφόρμα, δεν παραβίαζε την πολιτική του κατά της παραπληροφόρησης για τη Covid-19.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια