Φάρμακο για την επιληψία θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας

Φάρμακο για την επιληψία θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Ένα φάρμακο για την επιληψία θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της προσωρινής διακοπής της αναπνοής ασθενών με υπνική άπνοια, σύμφωνα με έρευνα.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα αναπνοής που επηρεάζει περίπου έναν στους 20 ανθρώπους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας στην Αγγλία. Οι ασθενείς συχνά ροχαλίζουν δυνατά, η αναπνοή τους αρχίζει και σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να ξυπνήσουν αρκετές φορές. Αυτό δεν προκαλεί μόνο κόπωση, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Μια διεθνής μελέτη έχει εντοπίσει ότι ένα φάρμακο για την επιληψία σχετίζεται με σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στη Βιέννη της Αυστρίας, έδειξαν ότι υπήρχαν πιθανές επιλογές για όσους δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μηχανικά αναπνευστικά βοηθήματα, όπως μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (Cpap).

Ο καθηγητής Jan Hedner, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sahlgrenska και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, δήλωσε: «Η τυπική θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ο ύπνος με ένα μηχάνημα που διοχετεύει αέρα μέσω μιας μάσκας προσώπου για να κρατά ανοιχτούς τους αεραγωγούς. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτά τα μηχανήματα δύσκολο να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα, επομένως υπάρχει ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές θεραπείες». 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε σχεδόν 300 ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου στο Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία που δεν χρησιμοποιούσαν μηχανές Cpap. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και τους δόθηκε μία από τις τρεις περιεκτικότητες σουλτιάμη ή εικονικού φαρμάκου.

Η μελέτη μέτρησε την αναπνοή των ασθενών, τα επίπεδα οξυγόνου, τον καρδιακό ρυθμό, τις κινήσεις των ματιών, καθώς και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και των μυών ενώ κοιμόντουσαν, στην αρχή της δοκιμής, μετά από τέσσερις εβδομάδες και μετά από 12 εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι μετά από 12 εβδομάδες, όσοι έπαιρναν σουλτιάμη είχαν έως και 50% λιγότερες περιπτώσεις όπου η αναπνοή τους σταμάτησε και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στις υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου.

Ο Hedner είπε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σουλτιάμη θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την πάθηση και ότι απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα του φαρμάκου στο αναπνευστικό σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με άπνοια ύπνου.

Η Erika Radford, επικεφαλής συμβουλών υγείας στο Asthma + Lung UK, είπε ότι τα ευρήματα ήταν ένα πρώτο βήμα για την απομάκρυνση από τον αναπνευστικό εξοπλισμό που φοριέται ενώ κοιμόμαστε σε μια θεραπεία που βασίζεται σε φάρμακα. «Αυτή η πιθανή εναλλακτική λύση στην τρέχουσα κύρια θεραπεία θα διευκόλυνε τους ανθρώπους να διαχειριστούν την κατάστασή τους», πρόσθεσε.

Ο Δρ Sriram Iyer, σύμβουλος αναπνευστικός και υπνολόγος και εκλεγμένος πρόεδρος του τμήματος ιατρικής ύπνου της Royal Society of Medicine, είπε: «Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη που υπογραμμίζει ότι η φαρμακευτική θεραπεία για την υπνική άπνοια δεν απέχει πολύ από το να είναι πραγματικότητα».

Ενώ περισσότερες μελέτες θα εξέταζαν τα μακροπρόθεσμα οφέλη, τυχόν παρενέργειες και εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι ασθενών που θα ωφελούνταν περισσότερο από τη θεραπεία, «ήταν ζωτικής σημασίας να μην ξεχνάμε ότι η υπνική άπνοια είναι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνδέεται με την παχυσαρκία και η αντιμετώπιση αυτού πρέπει να είναι η προτεραιότητα», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM