Από τότε που ο 50χρονος Martin Belcher από τη Βρετανία μπήκε στο Twitter το 2012 έχει δημοσιεύσει στο λογαριασμό του χιλιάδες γυμνές φωτογραφίες του. Και οι περίπου 3.000 followers του ανταποκρίνονται πατώντας favorite, κάνοντας retweet και συχνά κοινοποιώντας δικές τους γυμνές φωτογραφίες.
Ο Martin δεν είναι ούτε πορνοστάρ ούτε χειρίζεται κάποιο spam λογαριασμό, αλλά είναι μέρος μια συνεχώς αναπτυσσόμενης κοινότητας γυμνιστών του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πλατφόρμα επειδή σχεδόν όλες οι υπόλοιπες έχουν θεσπίσει πλέον πολύ αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας ή ακόμη και απαγόρευσης των εικόνων με γυμνά σώματα.
Το Instagram επιβάλλει κυρώσεις σε εικόνες που δείχνουν γυναικείες θηλές ή πολύ ηβικό τρίχωμα. Το Tumblr επιτρέπει NSFW περιεχόμενο, αλλά οι γυμνιστές υποστηρίζουν πως η πλατφόρμα έχει κατακλυστεί από τόσο spam που είναι άχρηστη.
Από την άλλη, τα δύο πράγματα που για πολλούς έχουν κάνει «τοξικό» το Twitter -η δέσμευσή του για ελευθερία του λόγου και η έλλειψη να επιβάλλει χρήση αληθινών ονομάτων- το έχουν κάνει, την ίδια στιγμή, το καταλληλότερο μέρος για να είσαι γυμνιστής στο διαδίκτυο.
«Το Twitter είναι η βασική κοινότητα των γυμνιστών. Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο κοινωνικής δικτύωσης επειδή μπορούμε να δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες μας, ενώ είναι και μέρος για να κάνεις φίλους», λέει ο Martin, που εκτιμά πως αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα διαθέτει δεκάδες χιλιάδες ενεργούς χρήστες που είναι γυμνιστές.
Το παράδοξο είναι πως ενώ οι κανόνες του Twitter απαγορεύουν τη χρήση γυμνού περιεχομένου στην κεφαλίδα ή το avatar, είναι απολύτως αποδεκτό να μοιράζεσαι φωτογραφίες και βίντεο που περιέχουν «ολοκληρωτικό ή μερικό γυμνισμό, συμπεριλαμβανομένων κοντινών από γεννητικά όργανα, οπίσθια ή στήθη», πράγμα που κάνουν πολλοί γυμνιστές, κοινοποιώντας παράλληλα άρθρα σχετικά με τον γυμνισμό και το body acceptance.
Πολλοί χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά οι περισσότεροι το αποφεύγουν. Σε αντίθεση με το Facebook, που παλεύει να συνδέσει τα προφίλ των χρηστών με τις αληθινές τους ταυτότητες, το Twitter είναι ένα ασφαλές μέρος για όσους δεν θέλουν να εκδηλωθούν σε συγγενείς και φίλους.
«Ο γυμνισμός ανέκαθεν αποτελούσε στοιχείο ντροπής. Πολλοί άνθρωποι παραμένουν μυστικοπαθείς. Δεν λένε στους φίλους και την οικογένειά τους πως είναι γυμνιστές επειδή φοβούνται μήπως τους κρίνουν», λέει ο Martin, που δηλώνει εξοργισμένος με την ταύτιση του γυμνισμού με το σεξουαλικό περιεχόμενο. Βασικά, το βασικότερο που θέλουν να καταλάβουν οι «textiles», όπως αποκαλούν εκείνους που ζουν στον κόσμο της ένδυσης, είναι πως ο πραγματικός γυμνισμός έχει να κάνει με το να νιώθεις άνετα με το δέρμα σου και να αποδέχεσαι όλα τα ανθρώπινα σώματα.
Φυσικά καμιά γωνιά του διαδικτύου δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από την τοξικότητα. Ειδικά οι γυμνίστριες βομβαρδίζονται με άπειρο spam και σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το Twitter συνηθίζει να κάνει πολύ ξαφνικές αλλαγές της πολιτικής του, κάτι που ανησυχεί του γυμνιστές, καθώς φοβούνται πως θα καταλήξουν κάποιο στιγμή μετέωροι.
Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, λένε πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα όσο περισσότερο μπορούν. Αρκετοί γυμνιστές έχουν ξεκινήσει καμπάνιες μέσω σχετικών hashtag για να ενημερώσουν σωστά τον κόσμο. Αυτό που επιδιώκουν, κυρίως, είναι να δείξουν στους υπόλοιπου χρήστες του Twitter πως είναι απλώς κανονικοί άνθρωποι.
«Ο γυμνισμός ως τρόπος ζωής δεν έχει να κάνει με την επίδειξη. Έχει να κάνει με το να νιώθεις άνετα με τη φύση σου. Όταν είμαι σπίτι κάνω ό,τι κάνουν κι όσοι φοράνε ρούχα, απλώς εγώ τα κάνω χωρίς. Πλένω πιάτα, βάζω πλυντήριο, κάνω τη μια δουλειά μετά την άλλη. Είναι ένα εντελώς φυσιολογικό πράγμα», καταλήγει ο 37χρονος Matt Crawford, γυμνιστής από την Αϊόβα.
Με πληροφορίες από The Atlantic
σχόλια