Επιστήμονες ανακάλυψαν πως η Ανταρκτική έχει αρχίσει να «πρασινίζει», ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Από το 1950 η θερμοκρασία στην χερσόνησο της Ανταρκτικής αυξάνεται κατά μισό βαθμό Κελσίου κάθε δεκαετία, δηλαδή πολύ παραπάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι επιστήμονες σκέφτονται αν θα πρέπει να ορίσουν το 1950, ως το ξεκίνημα μια νέας γεωλογικής εποχής που θα ονομάζεται «Ανθρωπόκαινος» εξαιτίας των τεράστιων επιπτώσεων που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη.
Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, η αφάνισή των ειδών, τα πλαστικά απορρίμματα (που μπορεί ως το 2050 να ξεπερνούν τον αριθμό των ψαριών μέσα στην θάλασσα), τα απόβλητα των ορυκτών καυσίμων και τα ραδιενεργά σωματίδια από τα τεστ των ατομικών όπλων, πρόκειται να αφήσουν μόνιμα τα σημάδια τους στη Γη.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Exeter και του Cambridge καθώς και το Βρετανικό Ανταρκτικό Παρατηρητήριο μελέτησαν την αύξηση του αριθμού των βρύων της Ανταρκτικής τα τελευταία 150 χρόνια.
Ο δρ. Matt Amesbury, που πήρε μέρος στην μελέτη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρυθμός αύξησης των βρύων είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την περίοδο πριν το 1950.
Προσθέτοντας πως: «Ο λόγος για τον οποίο είμαστε τόσο σίγουροι πως η αύξηση των βρύων οφείλεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας είναι πως παρατηρούμε τις ίδιες αλλαγές σε 3 διαφορετικά σημεία που απέχουν μεταξύ τους 1000 χιλιόμετρα».
«Αν αυτό συνεχιστεί, και σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων, η Ανταρκτική πρόκειται να μετατραπεί σε ένα ακόμη πιο "πράσινο" μέρος στο μέλλον».
Αν και η Ανταρκτική έχει βέβαια αρκετό δρόμο ώστε να αλλάξει ριζικά, ο Amesbury αναφέρει πως: «(σ.σ. το φαινόμενο) Αποτελεί σίγουρη απόδειξη πως η Ανταρκτική αντιδρά στην κλιματική αλλαγή».
Με πληροφορίες από independent.co.uk και dailymail.co.uk
σχόλια