Είναι γνωστό ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν υπάρχουν πολλές στην Κίνα. Είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνησή της έχει μπλοκάρει τόσο το Facebook όσο και το Google. Δηλαδή αν κάποιος ξένος βρεθεί για οποιοδήποτε επαγγελματικό ή τουριστικό λόγο στην Κίνα ξεχνάει αυτόματα ότι θα μπορεί να επικοινωνεί με τους δικούς του μέσω Gmail ή Messenger. Πριν λίγες μέρες μια ακόμη εφαρμογή, το WhatsApp (που κι αυτό ανήκει στο Facebook) σταμάτησε εν μέρει να λειτουργεί και αυτό στην Κίνα, μετά από το μεγάλο κύμα λογοκρισίας σε όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της χώρας. Οι κινεζικές αρχές, βέβαια, δεν θέλουν τίποτα παραπάνω από το να ελέγχουν όλες τις επικοινωνίες που γίνονται μέσω internet, γι' αυτό, μπλοκάροντας όλο και περισσότερες εφαρμογές που στέλνουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, ενθαρρύνει περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιούν απλές εφαρμογές σαν το WeChat, το οποίο δεν κρυπτογραφεί και άρα είναι πιο εύκολο να το παρακολουθεί κανείς.
Ένας μεγάλος σύμμαχος στην επέκταση του τεράστιου firewall λογοκρισίας που θέλει να χτίσει η Κίνα γύρω από τον εαυτό της, σύμφωνα με πηγές, δεν είναι άλλος από την Apple. Λογισμικό που έχουν σχεδιάσει ξένες εταιρείες για να βοηθάει τους χρήστες να ξεγλιστρούν από τα συστήματα φιλτραρίσματος ξαφνικά χάθηκε από το κινέζικο AppStore σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Κι ενώ για πολλούς η λύση των VPN εφαρμογών (τα Virtual Private Networks είναι εικονικά, ιδιωτικά δίκτυα) ήταν ό,τι πιο χρήσιμο για να ξεφύγει κανείς τον έλεγχο και να παρακάμψει την τοπική λογοκρισία, μια πληθώρα VPN πάροχων έλαβε ειδοποίηση από την Apple ότι τα προγράμματά τους θα αφαιρεθούν από το κινέζικο AppStore διότι «περιλαμβάνει περιεχόμενο που είναι παράνομο στην Κίνα».
Η πρώτη επίσημη δήλωση ήρθε από την εταιρεία ΕxpressVPN η οποία ανέφερε το Σάββατο ότι η Αpple υπέκυψε τελικά στις προσπάθειες της Κίνας να επιβάλλει την λογοκρισία. Στο blog της η ανεξάρτητη εταιρεία χαρακτήρισε το γεγονός «ξαφνικό και ατυχές». «Είμαστε απογοητευμένοι από αυτήν την εξέλιξη, καθώς αντιπροσωπεύει το πιο δραστικό μέτρο που έχει πάρει η κινεζική κυβέρνηση για να εμποδίσει τη χρήση των VPN και είμαστε προβληματισμένοι βλέποντας την Apple να βοηθά την επέκταση της λογοκρισίας της Κίνας».
Εκτός από τις VPN εφαρμογές η Κίνα έχει αυξήσει τους περιορισμούς σε σχεδόν κάθε πτυχή του internet. Στις δύο πολύ μεγάλες και δημοφιλείς ιστοσελίδες (το AcFun και το Bilibili) κάθε ίχνος ξένου περιεχομένου έχει εξαφανιστεί. Δύο εξαιρετικά περιζήτητες ιστοσελίδες από την νεολαία, οι μοναδικές που κάποτε έδειχναν βίντεο και νέα από τον κόσμο, έγιναν τόσο διάσημες για τον απλούστατο λόγο ότι φιλοξενούσαν δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και ταινίες από την Αμερική, την Αγγλία, τη Νότια Κορέα και άλλες ξένες χώρες. Αυτό σταδιακά χάθηκε. Έτσι, όποιος ήθελε να δει περισσότερα από το YouTube θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάποια VPN εφαρμογή για να παρακάμψει τους κανόνες και τους περιορισμούς. Και με τον Σι Ζινπίνγκ να θέλει να φέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα στις μαρξιστικές του ρίζες και τους πολίτες του μακριά από την επιρροή ξένου περιεχομένου, η Αpple κατήργησε τις εφαρμογές δείχνοντας έτσι ότι παραμένει στο πλευρό του Πεκίνου, σε μια στιγμή που η ηγεσία πιέζει και θέλει να σφίξει όλο και περισσότερο τον έλεγχο στο διαδίκτυο. Αν η αύξηση της λογοκρισίας, αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι θα πιθανότατα θα ακολουθήσουν αυστηρότεροι έλεγχοι, αν και κάποιοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για τους Κινέζους πολίτες μόλις ολοκληρωθεί το συνέδριο.
σχόλια