Οι άνθρωποι ήδη από την αυγή της ιστορίας τους επιθυμούσαν διακαώς ένα πράγμα: να προβλέψουν το μέλλον. Η ανάγκη αυτή είναι απολύτως κατανοητή και οι καταγραφές των εικασιών που διατυπώνονταν κατά καιρούς μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε τις διαχρονικές προσδοκίες και αγωνίες της ανθρωπότητας.
Ωστόσο η αλήθεια είναι πως πολύ συχνά οι πρόγονοί μας έπεφταν έξω στις φανταστικές περιγραφές του μέλλοντος. Από το διαστημικό ασανσέρ που περιέγραφε ο Άρθουρ Κλαρκ το 1976 στα ιπτάμενα αυτοκίνητα του Back to the future του 1985, πολλές μεγαλεπήβολες προβλέψεις έπεσαν έξω αλλά κάποιες άλλες που φαίνονταν εξίσου εξωπραγματικές ήταν τόσο ακριβείς που εντυπωσιάζεσαι.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι τεχνολογίες που περιγράφονται σε μία σειρά διαφημίσεων της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών AT&T το 1993. Σε αυτά τα σύντομα κλιπ που προβάλλονταν στην τηλεόραση (γιατί τότε οι ταχύτητες του νεόκοπου Internet με τις dial-up συνδέσεις δεν θα επέτρεπαν σχεδόν σε κανέναν να τις δει ικανοποιητικά) η AT&T περιγράφει καταστάσεις που σήμερα αποτελούν την καθημερινότητά μας αλλά τότε άγγιζαν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.
Αυτά ίσως αρχικά να μην φαντάζουν ως εντυπωσιακές προβλέψεις αλλά όσοι είναι κάπως μεγαλύτεροι και θυμούνται την εποχή των πρώτων κινητών τηλεφώνων, αντιλαμβάνονται πλήρως την τεράστια απόσταση που χώριζε την πραγματικότητα από τους ισχυρισμούς της AT&T για το εγγύς μέλλον.
Μία κοπέλα διαβάζει σε τεράστια οθόνη αφής ένα βιβλίο που έχει δανειστεί από μία βιβλιοθήκη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αν η λέξη «δανειστεί» σήμερα είναι λογική, σκεφτείτε πως το downloading τότε ήταν οριακά στα σπάργανα. Κάποιοι διασχίζουν οδικά τις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν για να ζητήσουν οδηγίες ή να συμβουλευτούν χάρτη γιατί έχουν στο αυτοκίνητο κάτι που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως GPS. Μία μητέρα λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι αλλά κοιμίζει το μωρό της μέσω βιντεοκλήσης.
Άλλος στέλνει φαξ σε tablet με οθόνη αφής από την παραλία, η εξώπορτα του σπιτιού ανοίγει με φωνητική εντολή, τα διόδια πληρώνονται αυτόματα καθώς το όχημα πλησιάζει τις μπάρες και αγοράζει κανείς εισιτήρια από το ΑΤΜ επιλέγοντας συγκεκριμένες θέσεις. Ο ασθενής που επισκέπτεται το νοσοκομείο διαθέτει την κάρτα του ιατρικού ιστορικού του στο πορτοφόλι του ενώ ανυπόμονα παιδάκια βλέπουν την ταινία που θέλουν ακριβώς τη στιγμή που το θέλουν επιλέγοντας από ένα μενού σχεδόν ταυτόσημο με τα συστήματα ψυχαγωγίας που έχουμε σήμερα στα σπίτια μας.
Αυτά ίσως σήμερα να μη φαντάζουν ως εντυπωσιακές προβλέψεις αλλά όσοι είναι κάπως μεγαλύτεροι και θυμούνται την εποχή των πρώτων κινητών τηλεφώνων, αντιλαμβάνονται πλήρως την τεράστια απόσταση που χώριζε την πραγματικότητα από τους ισχυρισμούς της AT&T για το εγγύς μέλλον. Όταν τα εικονομηνύματα από μαύρες τελίτσες σε γκρίζες οθόνες με πρασινωπό φωτισμό ήταν ο πρωτοποριακός διασκεδαστικός τρόπος να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου, το να φανταστεί κάποιος έγχρωμες οθόνες αφής που δίνουν πρόσβαση σε τόσες εφαρμογές δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση.