H Επιτροπή Βιοηθικής της Βρετανίας άναψε το «πράσινο φως» για τη σύλληψη εμβρύων που θα φέρουν το DNA τριών «γονέων», με στόχο την αποφυγή μετάδοσης σπάνιων, κληρονομικών και θανατηφόρων ασθενειών από τη μητέρα στα παιδί.
Οι συγκεκριμένες παθήσεις οφείλονται σε μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA. Οι ασθένειες αυτού του τύπου κληροδοτούνται στα βρέφη μόνο από τη μητέρα κι έτσι προέκυψε η ανάγκη για την τεχνική αυτή που θα χρησιμοποιεί το ωάριο δότριας, το ωάριο της μητέρας και το σπέρμα του πατέρα.
Γιατροί στο Νιούκασλ ανέπτυξαν και είναι σε θέση να εφαρμόσουν μία εξελιγμένη, πειραματική μορφή τεχνητής γονιμοποίησης που ονομάζεται θεραπεία μιτοχονδριακής αντικατάστασης (MRT).
Στόχος της συγκεκριμένης μιτοχονδριακής θεραπείας είναι η αντικατάσταση των μεταλλαγμένων μιτοχονδρίων στα ωάρια της μητέρας, με υγιή μιτοχόνδρια που προέρχονται από τα ωάρια της δότριας.
Όπως επισημαίνει η Guardian, σχεδόν 1 στα 10.000 νεογέννητα νοσούν από κάποια μιτοχονδριακή ασθένεια. Πολλά από αυτά τα παιδιά πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία λόγω επιβλαβών μεταλλάξεων που πλήττουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και άλλους ιστούς, προκαλώντας καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, μυική δυστροφία κτλ.
Το πρώτο από αυτά τα βρέφη αναμένεται να έχει γεννηθεί μέχρι το τέλος του 2017.
«Είναι μία απόφαση ιστορικής σημασίας. Είμαι βέβαιη ότι οι ασθενείς θα μείνουν πραγματικά ικανοποιημένες από αυτό που αποφασίσαμε », δήλωσε η Σάλι Τσέσαϊρ, η πρόεδρος της HFEA, της δημόσιας Αρχής Ελέγχου των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (HFEA) της Βρετανίας και της έρευνας που σχετίζεται με τα ανθρώπινα έμβρυα (Σ.τ.Μ: θεωρείται οργανισμός πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο ως η πρώτη πιο δυναμική Αρχή για θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής).
Η Τσέσαϊρ μάλιστα διευκρινίζει ότι οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα με ιδιαίτερη προσοχή και ότι ακόμη υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά τους.
Η HFEA θα πρέπει να δίνει έγκριση σε κάθε κλινική και σε κάθε ασθενή προτού υποβληθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Προς το παρόν, όπως διευκρινίζει το BBC, οι κλινικές υποβάλλουν αίτηση στην HFEA για να λάβουν άδεια για την εφαρμογή της εξωσωματικής από το DNA τριών ανθρώπων.
Τα βρέφη από τρεις «γονείς» επιτρέπεται να έρχονται στον κόσμο μόνο σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με πάθηση των μιτοχονδρίων είναι πολύ υψηλός.
Η επιστημονική ομάδα του Νιούκασλ σχεδιάζει να βοηθά 25 ζευγάρια τον χρόνο να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με αυτό τον τρόπο.
Τα μιτοχόνδρια είναι τα μόνα οργανίδια των κυττάρων που διαθέτουν το δικό τους γενετικό υλικό, διαφορετικό από το γενετικό υλικό στον κυτταρικό πυρήνα. Το μιτοχονδριακό DNA περιέχει όμως μόλις 36 γονίδια, συγκριτικά με τα 20.000 γονίδια του πυρηνικού DNA.
Επειδή τα μιτοχόνδρια φέρουν το δικό τους DNA γι' αυτό θεωρείται ότι τα παιδιά που θα γεννιούνται με αυτό τον τρόπο θα φέρουν το DNA τριών ανθρώπων. Ωστόσο, όλα τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τηνπροσωπικότητα και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά θα τα κληρονομούν από τους βιολογικούς γονείς.
Αυτό ανησυχεί τους επικριτές της νέας τεχνολογίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μωρά κατά παραγγελία» (designer babies), ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν την ιδέα, καθώς η μέθοδος αφορά την αντικατάσταση λίγων μόνο γονιδίων σε περιπτώσεις σοβαρών γενετικών παθήσεων.
Πάντως, η Βρετανία δεν θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου θα γεννιούνται βρέφη μέσω τεχνικής που θα χρησιμοποιεί το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων.
Τον περασμένο Απρίλιο, ένα ζευγάρι από την Ιορδανία με τη βοήθεια μιας ομάδας γιατρών από τη Νέα Υόρκη υποβλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία στο Μεξικό και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.
Με στοιχεία από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια