Η κατάργηση του fact checking της Meta με προτροπή του ιδρυτή της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διαδέχτηκε σωρεία αντιδράσεων.
Η απόφασή του χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς, κίνηση ευθυγράμμιση της Meta με το «στρατόπεδο» του Τραμπ.
Με «πυρά» κατά των factcheckers στις ΗΠΑ, στοχοποιώντας τους, για λήψη μεροληπτικών αποφάσεων, ο Ζούκερμπεργκ υποστηρίζει πως ο σκοπός του είναι «να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία του λόγου».
Η Meta χρησιμοποιεί ανεξάρτητους factcheckers σε όλο τον κόσμο. Ένας από αυτούς που εργάζεται για τον οργανισμό Full Fact στο Λονδίνο, εξηγεί στον Guardian, το κόστος του «αποκαρδιωτικού» ισχυρισμού του Ζούκερμπεργκ, για τον ίδιο και τους συναδέλφους του.
«Είμαι factchecker στον οργανισμό Full Fact στο Λονδίνο εδώ και έναν χρόνο, ερευνώντας ύποπτο περιεχόμενο στο Facebook, το Χ και σε εφημερίδες. Η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει πολλά βίντεο παραπληροφόρησης σχετικά με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και ψεύτικα βίντεο κλιπ πολιτικών που δημιουργούνται με Τεχνητή Νοημοσύνη, τα οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαψευστούν. Οι συνάδελφοι ασχολούνται με την παραπληροφόρηση γύρω από τον Covid, τις απάτες για τη θεραπεία του καρκίνου και υπάρχουν πολλά θέματα, σχετικά με το κλίμα, καθώς βλέπουμε περισσότερους τυφώνες και πυρκαγιές» εξηγεί.
Στην πορεία, ο factchecker περιέγραψε τη διαδικασία την οποία ακολουθεί, πριν αποφασιστεί ποιες αναρτήσεις θεωρούνται επικίνδυνο υλικό συχνά λόγω παραπληροφόρησης ή υποκίνησης βίας.
Πώς αποφασίζεται ποιες από τις fake εικόνες αποσύρονται
Συγχρόνως, απαντά και στην ερώτηση, για τα κριτήρια που επιτρέπουν στις fake εικόνες, να παραμένουν εν τέλει στην πλατφόρμα.
«Μόλις συνδεθούμε στις 9 το πρωί, μας ανατίθεται κάτι να δούμε. Η πρόσβασή μας στα συστήματα της Meta μας δείχνει ποιες αναρτήσεις είναι πιο πιθανό να είναι ψευδείς. Ορισμένες φορές υπάρχουν 10 ή 15 διαφορετικά πράγματα που φαίνονται επιβλαβή και μπορεί να νιώθουμε συγκλονισμένοι. Αλλά δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα. Αν μια ανάρτηση είναι ελαφρώς άγρια αλλά όχι επιβλαβής, όπως η εικόνα του Πάπα με ένα γιγαντιαίο λευκό παλτό από Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί να την αφήσουμε. Αλλά αν πρόκειται για μια ψεύτικη εικόνα του Μάικ Τάισον που κρατάει μια σημαία της Παλαιστίνης, είναι πιο πιθανό να την αντιμετωπίσουμε. Χθες δούλευα πάνω σε ένα deepfake βίντεο του Keir Starmer που έλεγε ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς γύρω από τον Jimmy Savile ήταν επιπόλαιοι και γι' αυτό δεν άσκησε δίωξη τότε.
Το στόμα του Starmer δεν φαινόταν σωστό και δεν φαινόταν σαν κάτι που θα έλεγε. Έμοιαζε με παραπληροφόρηση. Ξεκίνησα κατευθείαν την αντίστροφη αναζήτηση εικόνων και ανακάλυψα ότι το βίντεο είχε ληφθεί από τον Guardian το 2012. Το πρωτότυπο ήταν πολύ καλύτερης ποιότητας. Μπορείτε να δείτε ακριβώς τι λέει σε σύγκριση με το υλικό που μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είναι είναι πολύ θολό γύρω από το στόμα. Επικοινωνήσαμε με τον Guardian για να ελέγξουμε σχετικά με το πρωτότυπο και μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με διάφορους ειδικούς σε θέματα εγκληματολογίας των μέσων ενημέρωσης και deepfake AI» σχολίασε.
Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι η παραπληροφόρηση είναι συχνό φαινόμενο, φέρνοντας ένα από τα παραδείγματα, των οποίων λόγω εργασίας, γίνεται μάρτυρας.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο βίντεο από έκρηξη βενζινάδικου που σημειώθηκε πέρυσι στην Υεμένη, το οποίο επαναχρησιμοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείχνει είτε μια βομβιστική επίθεση στη Γάζα είτε μια επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.
«Το factchecker συγκεντρώνει παραδείγματα για το πού έχει εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες 24 ώρες περίπου, συχνά πόσα likes ή shares έχει, και καθορίζει, πώς ξέρουμε ότι δεν είναι σωστό. Υπάρχουν δύο επίπεδα ελέγχου πριν να μπορέσουμε να επισυνάψουμε ένα factcheck σε μια ανάρτηση του Facebook. Συνάδελφοι ανώτερης θέσης, αμφισβητούν κάθε λογικό άλμα που έχουμε κάνει. Αν κάτι είναι επαναλαμβανόμενο, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει σε μισή μέρα. Νέες, πιο σύνθετες υποθέσεις μπορεί να χρειαστούν σχεδόν μια εβδομάδα. Ο μέσος όρος είναι περίπου μία ημέρα. Μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν, πιο κοντά στο 100% σιγουριάς».
«Αποκαρδιωτική η απόφαση Ζούκερμπεργκ, κάναμε πολλή δουλειά»
Ο factchecker που μίλησε στον Guardian, εξέφρασε την απογοήτευσή του με τα «βέλη» του Ζούκερμπεργκ εναντίον του κλάδου του.
«Ήταν αρκετά δύσκολο να ακούω τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να λέει ότι οι factcheckers ήταν προκατειλημμένοι» δηλώνει.
«Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που κάνουμε έχει να κάνει με την αμεροληψία και αυτό μας έχει καταστεί σαφές. Αισθάνομαι ότι είναι μια πολύ σημαντική δουλειά όπου κάνω τη διαφορά και παρέχω καλή πληροφόρηση στους ανθρώπους. Είναι αυτό που ήθελα να κάνω στην προηγούμενη δουλειά μου, την τοπική δημοσιογραφία, αλλά δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες. Ως τοπικός δημοσιογράφος ανησυχούσα από την ποσότητα των θεωριών συνωμοσίας με τις οποίες οι άνθρωποι πραγματικά ασχολούνται και πιστεύουν στις ομάδες του Facebook και ένιωθα ανίσχυρος».
Καταλήγοντας, σχολίασε ότι «η απόφαση του Ζούκερμπεργκ ήταν αποκαρδιωτική. Κάναμε πολλή δουλειά σε αυτό, και πιστεύουμε ότι αυτό έχει πραγματικά μεγάλη σημασία. Εντούτοις, έχω μια αίσθηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλό αγώνα. Η παραπληροφόρηση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Θα εξακολουθούμε να είμαστε εδώ και να εργαζόμαστε εναντίον της».
Με πληροφορίες από Guardian