Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν πιθανό βραχώδη πλανήτη στο μέγεθος της Γης που περιστρέφεται γύρω από έναν λευκό νάνο, υποδηλώνοντας ένα μέλλον στο οποίο ο πλανήτης μας θα ζήσει περισσότερο από το αστέρι του, τον Ήλιο.
Σε έξι δισεκατομμύρια χρόνια ο ήλιος θα επεκταθεί σε κόκκινο γίγαντα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να καταστρέψει τον Ερμή και ίσως την Αφροδίτη. Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι μπορεί να αποτεφρώσει και τη Γη.
Αλλά ίσως δεν είναι όλα καταδικασμένα για τον πλανήτη Γη (αν και εκείνος μπορεί να είναι ένας κόσμος που θα έχει από καιρό γίνει ακατοίκητος).
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα άλλο αστέρι που έχει ήδη περάσει από τη φάση του κόκκινου γίγαντα. Αυτός ο πλανήτης περιφέρεται τώρα γύρω από έναν λευκό νάνο, το μικρότερο αστρικό σώμα που παραμένει μετά την καύση ενός αστέρα.
Είναι πολύ σημαντικό ότι ο πλανήτης κάποτε περιφερόταν γύρω από το αστέρι στην ίδια θέση που η Γη ταξιδεύει αυτή τη στιγμή γύρω από τον ήλιο μας, και το έκανε μέχρις ότου ωθήθηκε σε μια πιο μακρινή τροχιά, διπλάσια από την απόσταση Γης - Ήλιου, κάποια στιγμή πριν προλάβει να τον φάει ο ετοιμοθάνατος γίγαντας. Αυτό τον καθιστά τον πρώτο πιθανό βραχώδη κόσμο που παρατηρείται σε τροχιά γύρω από έναν λευκό νάνο.
«Δεν ξέρουμε αν η Γη μπορεί να επιβιώσει», είπε ο Κεμίν Τζανγκ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Astronomy. «Αν συμβεί, θα καταλήξει κάπου όπως αυτό το σύστημα».
Ο πλανήτης αυτός απέχει περίπου 4.000 έτη φωτός από εμάς. Ανακαλύφθηκε το 2020 με ένα κορεατικό τηλεσκοπικό δίκτυο χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται microlensing.
Τα δεδομένα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ερευνητές τους επέτρεψαν να υπολογίσουν ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο αντικείμενα που περιφέρονταν γύρω από τον λευκό νάνο.
Ο ένας ήταν ένας ύποπτος καφέ νάνος, ένα αποτυχημένο αστέρι που δεν αναφλέχθηκε ποτέ με πυρηνική σύντηξη, που βρισκόταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από το αστέρι. Αλλά το άλλο αντικείμενο ήταν ένας πλανήτης περίπου 1,9 φορές τη μάζα της Γης σε τροχιά πολύ πιο κοντά στο αστέρι, υποδηλώνοντας ότι ήταν ένας πιθανός βραχώδης πλανήτης.
Με πληροφορίες από New York Times