H Google «έριξε το γάντι» στην Apple, στη Samsung και στις άλλες εταιρείες που παράγουν smarthpones παρουσιάζοντας τα Pixel, τα δικά της μοντέλα με τεχνητή νοημοσύνη.
Η χρήση της ονομασίας αυτής αντί για Nexus, δείχνει την προσπάθεια της εταιρείας να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το -όχι τόσο πετυχημένο- παρελθόν της στην κινητή τηλεφωνία έως τώρα. Αντί απλώς να τροφοδοτεί με το λογισμικό της τους κατασκευαστές συσκευών ή να τους αναθέτει να φτιάξουν τα τηλέφωνά της (όπως έκανε με τα Nexus από το 2010), η Google φαίνεται πως αυτή τη φορά αποφάσισε να ανακατευτεί για τα καλά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και πώληση των καθαρά δικών της smartphones, «κοντράροντας στα ίσια» τα iPhones και τα Galaxy.
Τα δύο νέα μοντέλα Pixel και Pixel XL, με οθόνες OLED 5 και 5,5 ιντσών αντίστοιχα, θα διαθέτουν οπίσθια κάμερα με ανάλυση 12,3 Megapixel, θα είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο και γυαλί, ενώ θα διαθέτουν την παραδοσιακή υποδοχή για τα ακουστικά (αντίθετα με το νέο iPhone 7).
Αντίθετα επίσης με τα άλλα τηλέφωνα Android, τα Pixel θα εγκαθιστούν αυτόματα τις νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και της ασφάλειας, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.
Κεντρική θέση στις νέες συσκευές, που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στις 20 Οκτωβρίου σε τρία χρώματα (μαύρο, ασημί, μπλε), θα κατέχει ένας εικονικός ψηφιακός βοηθός, το "Google Assistant" (κάτι ανάλογο με τη Siri της Apple και την Cortana της Microsoft), που θα μπορεί να πιάνει με φυσικό τρόπο κουβέντα με τον χρήστη, απαντώντας σε ερωτήσεις του, π.χ. «ποιες ταινίες παίζονται στους κοντινούς κινηματογράφους;».
Το Google Assistant προσφερόταν έως τώρα ως μέρος της εφαρμογής Allo, αλλά είχε εγκατασταθεί σε πολύ λίγα τηλέφωνα. Παραμένει πάντως ζητούμενο κατά πόσο οι χρήστες θα πεισθούν να συνομιλήσουν με ένα τέτοιο βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, πιθανώς λόγω ανησυχιών τους για θέματα ιδιωτικότητας. Η Google γνωρίζει ήδη πολλά για τις συνήθειες των χρηστών και δεν είναι βέβαιο ότι οι χρήστες θα ήθελαν να μάθει κι άλλα γι' αυτούς.
Εκτός από τα smartphones, η Google παρουσίασε τα «έξυπνα» Wi-Fi ηχεία Home (ανάλογα των Echo της Amazon) που ενεργοποιούνται με φωνητικές εντολές. Επίσης, ένα «κιτ» εικονικής πραγματικότητας (Daydream View) που θα συνεργάζεται με τα Pixel smartphones και το οποίο θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, αποτελώντας μια βελτιωμένη λύση σε σχέση με το υπάρχον Google Cardboard, καθώς και ένα νέο μοντέλο Chromecast media streamer με ανάλυση 4Κ.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι οι νέες φιλοδοξίες της Google στα κινητά τηλέφωνα, θα την αποξενώσουν σταδιακά από εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται εδώ και χρόνια παρέχοντάς τους το Android και οι οποίες πλέον μπορεί να τη δουν ως σοβαρό ανταγωνιστή τους. Συνεπώς ίσως να αναζητήσουν διαφορετικό λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές τους, κάτι που η Samsung έχει ήδη αρχίσει.
πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια