Η κάνναβη που συνταγογραφείται για χρόνιους πόνους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ESC.
Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Nina Nouhravesh από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gentofte της Δανίας είπε πως «Ο χρόνιος πόνος είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Δανίας, το 29% των Δανών ενηλίκων άνω των 16 ετών ανέφερε χρόνιο πόνο το 2017, συγκριτικά με το 19% το 2000.
»Η φαρμακευτική κάνναβη εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2018 σε δοκιμαστική βάση στη Δανία, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να τη συνταγογραφήσουν για χρόνιο πόνο εάν όλα τα άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, αποδειχθούν ανεπαρκή».
Σύμφωνα με την ίδια, η μελέτη διερεύνησε τις καρδιαγγειακές παρενέργειες της φαρμακευτικής κάνναβης, και ειδικότερα τις αρρυθμίες, αφού προηγουμένως είχαν βρεθεί διαταραχές του καρδιακού ρυθμού σε χρήστες κάνναβης για μη ιατρικούς λόγους.
Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε διάφορες συνθέσεις ανάλογα με τα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD).
Στη Δανία μπορούν να συνταγογραφηθούν δροναβινόλη (υψηλή THC), κανναβινοειδή (περισσότερη THC από CBD) και κανναβιδιόλη (υψηλή CBD). Το φάρμακο μπορεί να καταναλωθεί ως εισπνεόμενο, ή να ψεκαστεί στο στόμα.
Οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 1,6 εκατομμύρια ασθενείς με διάγνωση χρόνιου πόνου στη Δανία μεταξύ 2018 και 2021.
Από αυτούς, 4.931 ασθενείς (0,31%) ζήτησαν τουλάχιστον μία συνταγή κάνναβης (δροναβινόλη 29%, κανναβινοειδή 46%, κανναβιδιόλη 25%).
Κάθε χρήστης αντιστοιχίστηκε με βάση την ηλικία, το φύλο και τη διάγνωση πόνου με πέντε μη χρήστες με χρόνιο πόνο. Οι χρήστες και οι μη χρήστες παρακολουθήθηκαν για 180 ημέρες και ακολούθησε η σύγκριση για τους κινδύνους για νέες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 60 έτη ενώ το 63% ήταν γυναίκες. Η μελέτη αναφέρει, για πρώτη φορά, τις καταστάσεις χρόνιου πόνου των χρηστών φαρμακευτικής κάνναβης στη Δανία.
Περίπου 17,8% είχαν καρκίνο, 17,1% αρθρίτιδα, 14,9% πόνο στην πλάτη, 9,8% νευρολογικές παθήσεις, 4,4% πονοκεφάλους, 3% διάφορα κατάγματα και 33,1% άλλες διαγνώσεις (κυρίως απροσδιόριστος χρόνιος πόνος).
Ο απόλυτος κίνδυνος νεοεμφανιζόμενης αρρυθμίας ήταν 0,86% σε χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης σε σύγκριση με 0,49% σε μη χρήστες.
Οι κίνδυνοι νεοεμφανιζόμενου οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και καρδιακής ανεπάρκειας δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για κάθε πάθηση χρόνιου πόνου και κάθε τύπο φαρμακευτικής κάνναβης.
Η δρ. Nouhravesh σημείωσε πως «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Ωστόσο, η διαφορά του κινδύνου ήταν μέτρια.
»Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα υψηλότερο ποσοστό όσων στην ομάδα της κάνναβης έπαιρνε άλλα παυσίπονα, συγκεκριμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οπιοειδή και αντιεπιληπτικά, και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει τη μεγαλύτερη πιθανότητα των αρρυθμιών».
Κατέληξε δε λέγοντας πως «Δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάνναβη είναι ένα σχετικά νέο φάρμακο για μια μεγάλη αγορά ασθενών με χρόνιο πόνο, είναι σημαντικό να διερευνηθούν και να καταγραφούν σοβαρές παρενέργειες.
»Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας προηγουμένως μη καταγεγραμμένος κίνδυνος αρρυθμιών μετά από χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.
»Παρόλο που η απόλυτη διαφορά κινδύνου είναι μικρή, τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες όταν σταθμίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα οποιασδήποτε θεραπείας».
Με πληροφορίες του newswise