Ημικρανία: Ποια φάρμακα λειτουργούν καλύτερα;

Ημικρανία: Ποια φάρμακα λειτουργούν καλύτερα; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από πονοκέφαλος και μία νέα νορβηγική μελέτη αποκαλύπτει ποια είναι τα καλύτερα φάρμακα.

Συχνά ο πόνος συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, ευαισθησία στο φως και ευαισθησία στον ήχο. Η χρόνια ημικρανία μπορεί να δημιουργεί εμπόδια, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ακόμα και στην καθημερινότητα ή στην επαγγελματική τους ζωή.

Ωστόσο, συχνά χρειάζεται πολύς χρόνος για τους ασθενείς με ημικρανία να βρουν μια θεραπεία που λειτουργεί για εκείνους καλά. Ερευνητές στο Νορβηγικό Κέντρο Έρευνας για τον Πονοκέφαλο (NorHead) χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Νορβηγικό Μητρώο Συνταγών για να εξετάσουν ποια φάρμακα προλαμβάνουν καλύτερα την ημικρανία.

«Έχουν γίνει πολλές έρευνες για αυτό το θέμα στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει την ποιότητα της θεραπείας και να αυξήσει το κόστος της για αυτήν την ομάδα ασθενών», είπε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Marte-Helen Bjørk στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής, από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

Τρία φάρμακα είχαν καλύτερη επίδραση από την πρώτη επιλογή φαρμάκων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα εθνικού μητρώου από το 2010 έως το 2020 για να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα της θεραπείας. Το μέτρησαν αυτό εξετάζοντας την κατανάλωση φαρμάκων για την οξεία ημικρανία πριν και μετά την έναρξη της προληπτικής θεραπείας και διερεύνησαν πόσο καιρό τα άτομα με ημικρανία χρησιμοποιούσαν τις διάφορες προληπτικές θεραπείες. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά πάνω από 10.000 ασθενείς με ημικρανία.

Κατά κανόνα, οι λεγόμενοι β-αναστολείς χρησιμοποιούνται ως πρώτη επιλογή για την πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά τρία φάρμακα είχαν καλύτερη προληπτική δράση από αυτά: οι αναστολείς CGRP, η αμιτριπτυλίνη και η σιμβαστατίνη.

«Τα δύο τελευταία φάρμακα είναι επίσης καθιερωμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη, τον χρόνιο πόνο και την υψηλή χοληστερόλη, αντίστοιχα, ενώ οι αναστολείς CGRP αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη χρόνια ημικρανία», είπε η καθηγήτρια.

Ωστόσο, η επιλογή φαρμάκου έχει να κάνει και με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αναστολείς CGRP είναι πιο ακριβοί από τα άλλα φάρμακα. (Το 2021 η αποζημίωσή τους ανήλθε σε 500 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες μη συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες).

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ορισμένα καθιερωμένα και φθηνότερα φάρμακα μπορούν να έχουν παρόμοιο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τα πιο ακριβά. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ομάδα ασθενών όσο και για την υγειονομική περίθαλψη», είπε η Bjørk.

Οι ερευνητές στο NorHead έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για μια μεγάλη κλινική μελέτη για τη μέτρηση της επίδρασης των καθιερωμένων φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη ως προληπτικό μέτρο κατά της χρόνιας και επεισοδιακής ημικρανίας.

Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με τον Aud Nome Dueland (Headache Norway, Sandvika Neurocenter), τον Frank Sørgaard (πρώην ιατρικό σύμβουλο στη Novartis) και τον Solveig Borkenhagen με αρκετούς από την Oslo Economics. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό European Journal of Neurology.

Με πληροφορίες του sciencedaily

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM