Στα τέλη του 2017, η Katie Vigos, νοσοκόμα στο Λος Άντζελες, άρχισε να συλλέγει υπογραφές για να επιτρέπονται στο Instagram φωτογραφίες γέννησης παιδιών χωρίς λογοκρισίας.
Ξεκίνησε το Empowered Birth Project το 2014 και σήμερα μετρά σχεδόν 300.000 ακολούθους. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καταφέρει να μην αφαιρούνται από το Instagram οι φωτογραφίες του τοκετού, τις οποίες χρησιμοποιεί για να τιμήσει, να επιμορφώσει και να ενημερώσει τις γυναίκες σχετικά με τη διαδικασία.
Εμπίπτοντας στην κατηγορία της «προσβολής», όπως συμβαίνει με την πορνογραφία, τις απειλές βίας και τη ρητορική μίσους, φωτογραφίες που απεικονίζουν τοκετούς πολύ συχνά αφαιρούνται από το Instagram, άσχετα με το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο λογαριασμός.
«Το γυναικείο σώμα στη διάρκεια της γέννας -αίμα, ηβικές τρίχες, οπίσθια, η εικόνα ενός βρέφους να βγαίνει από τον κόλπο μιας γυναίκας- φαίνεται πως πυροδοτεί τον κόσμο να κάνει report στις φωτογραφίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να δείχνουμε φωτογραφίες ενός φυσιολογικού τοκετού. Είναι ξεκάθαρη λογοκρισία», λέει η Katie Vigos.
Το ιατρικό προσωπικό, για παράδειγμα, επιτρέπεται να δημοσιεύει εξαιρετικά ωμές φωτογραφίες στο Instagram και τα σώματα των γυναικών μπορούν να προβάλλονται με χυδαία σεξουαλικό τρόπο. Ωστόσο η γέννα θεωρείται πολύ δυσάρεστη- ακόμη κι αν η Katie Vigos έχει προτείνει να θολώνεται η φωτογραφία και να υπάρχει επιλογή να πατήσεις για να τη δεις.
Το πρόβλημα, όπως της εξήγησαν, είναι η μηδενική ανοχή απέναντι στα γεννητικά όργανα σύμφωνα με την πολιτική Instagram, στην οποία δεν χωρά καμία εξαίρεση. «Δεν επιτρέπουμε γυμνό στο Instagram. Αυτό αφορά φωτογραφίες, βίντεο και ψηφιακά δημιουργημένο περιεχόμενο που δείχνει σεξουαλικές επαφές, γεννητικά όργανα και κοντινά από εντελώς γυμνά οπίσθια», σύμφωνα με την πολιτική ορθής χρήσης του Instagram.
«Αυτό που λένε είναι πως επειδή τα γεννητικά όργανα εμπλέκονται στη γέννα [αυτού του είδους οι εικόνες] ανήκουν στην κατηγορία της πορνογραφίας», σχολιάζει η ίδια. Όπως λέει, αυτό προέρχεται από μια κοινωνική πεποίθηση πως το γυναικείο σώμα είναι επιθυμητό και αποδεκτό μόνο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, πως ο κόλπος «είναι εντάξει μόνο όταν είναι καθαρός, σφιχτός και άτριχος». Σύμφωνα με την ίδια, κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναχρονιστικό αλλά και επιζήμιο, διαιωνίζοντας το ταμπού και το στίγμα γύρω από τον τοκετό. «Περνά στις γυναίκες το μήνυμα πως η δύναμη του να γεννάς είναι προσβλητική και απαράδεκτη και θα έπρεπε να κρύβεται», λέει η Katie Vigos.
Το έναυσμα για την καμπάνια έδωσε μια σειρά φωτογραφιών του τοκετού της Lauren Archer, τραβηγμένες από τον πατέρα της, όταν δημοσίευσε μία στη σελίδα της και το Instagram την αφαίρεσε. Η Katie Vigos είδε τις φωτογραφίες και τις δημοσίευσε στο δικό της λογαριασμό. Ήταν η ανάρτηση με τα περισσότερα like που έχει πάρει ποτέ. Σύντομα όμως αφαιρέθηκε και η δική της. Τότε ξεκίνησε να συλλέγει υπογραφές.
«Ως μητέρα ή μέλλουσα μητέρα, είναι φοβερά ενθαρρυντικό να βλέπω την ωμή δύναμη του σώματος. Η γέννα είναι τρομακτική απλώς και μόνο επειδή η κοινωνία μας την έχει σκεπάσει με ένα πέπλο μυστηρίου και ντροπής. Το να επιτρέπονται φωτογραφίες χωρίς λογοκρισία αναιρεί αυτό το στερεότυπο», λέει η Katie Vigos, που θέλει να εξαλείψει επίσης το στίγμα γύρω από την έμμηνο ρύση και τον θηλασμό.
Με πληροφορίες από Guardian