Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα θεραπεία με ρεμδεσιβίρη στην Ελλάδα - Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα θεραπεία με ρεμδεσιβίρη στην Ελλάδα - Ενθαρρυντικά αποτελέσματα Facebook Twitter
0

Για ενθαρρυντικά αποτελέσματα από θεραπεία σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα στους οποίους χορηγήθηκε το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη, έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δοκιμάζεται σε τέσερα κέντρα στην Ελλάδα που έχουν πρόδρομα αποτελέσματα τα οποία είναι ενθαρρυντικά. Εφόσον τα τελικά αποτελέσματα είναι θετικά και το φάρμακο πάρει άδεια η εταιρεία έχει ανανκοινώσει ότι θα μπορέσει να το παράσχει ως θεραπεία για 1 εκατ. ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι ελπίζω ότι θα είναι και στα φαρμακεία», ανέφερε ο κ. Σύψας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο «σε άλλες κλινικές δοκιμές το δίνουν νωρίς και σε άλλες στη φάση της πνευμονίας. Σίγουρα, όμως, το φάρμακο δουλεύει». «Το φάρμακο έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, η οριστική απάντηση θα είναι όταν πάρουμε όλα τα αποτελέσματα. Αυτά θα τα έχουμε σύντομα διαθέσιμα» επανέλαβε ο κ. Σύψας ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα το έχει λάβει «η πλειοψηφία των βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων».

«Είναι η ελπίδα μας γιατί δεν έχουμε σήμερα κανένα απολύτως φάρμακο. Το να έχουμε φάρμακο με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα θα είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε εξηγώντας ότι «η ρεμδεσιβίρη αναστέλλει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο να πολλαπλασιαστεί ο ιός».

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα και στο εξωτερικό

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε 61 ασθενείς (οι 30 ήσαν διασωλημένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, χαρακτηρίστηκε «ελπιδοφόρα» από τους ερευνητές.

Όμως ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης τους, ενώ η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και δεν ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης. Δεν δόθηκαν επίσης λεπτομέρειες ποια άλλα φάρμακα είχαν πάρει οι ασθενείς.

Η δόση του remdesivir ήταν 200 μιλιγκράμ την πρώτη μέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα μέρες. Από τους ασθενείς, οι 36 (68%) εμφάνισαν βελτίωση και μεταξύ αυτών οι 17 από τους 30 που βρίσκονταν διασωληνωμένοι. Στο διάστημα της μελέτης 25 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ επτά πέθαναν.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο Γκρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Gilead διεξάγει τις δικές της κλινικές δοκιμές για το φάρμακο της και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μελέτες κάνουν επίσης επιστήμονες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM