Lockdown-Ελλάδα: Ερευνητές ακούν τους «ψιθύρους» της Γης τώρα που μειώθηκε ο θόρυβος της ανθρώπινης δραστηριότητας

Lockdown-Ελλάδα: Ερευνητές ακούν τους «ψιθύρους» της Γης τώρα που μειώθηκε ο θόρυβος της ανθρώπινης δραστηριότητας Facebook Twitter
1

Πολύτιμες πληροφορίες για τις εσωτερικούς «ψιθύρους» της γης αντλούν Έλληνες ερευνητές, μετά την ξαφνική μείωση των θορύβων από ανθρώπινη δραστηριότητα, λόγω του lockdown στη χώρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, «στην Ελλάδα σημειώνονται συχνά σεισμοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων χωρίς σοβαρές ζημιές. Η σημαντική μείωση στο επίπεδο θορύβων από τότε που επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού τον προηγούμενο μήνα δεν επηρεάζει την σεισμική δραστηριότητα».

«Αλλά ενώ η γη συνεχίζει να κινείται, μπορούν πλέον να καταγράφονται σεισμικές δονήσεις πολύ μικρής κλίμακας», εξηγεί ο Ευθύμιος Σώκος, καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που διεξάγει έρευνα μαζί με τον Χρήστο Ευαγγελίδη, κύριο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και τον σεισμολόγο Δρα Δημήτριο Γιαννόπουλο, εξωτερικό συνεργάτη του ίδιου Ινστιτούτου.

«Είναι ήσυχα», λέει ο κ. Σώκος στο Reuters, προσθέτοντας πως έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως μια μείωση των θορύβων από ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς πολλές χώρες επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας για να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. «Μέχρι στιγμής, πολύ μικρής κλίμακας σεισμοί κρύβονταν πίσω από αυτόν τον θόρυβο, πλέον μπορούμε να τους εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια», εξηγεί.

Ο ίδιος παρομοιάζει τους σεισμολόγους με τους αστρονόμους που δεν μπορούν να δουν τα αστέρια από τις πόλεις λόγω της φωτορύπανσης. «Για εμάς, είναι σαν να έσβησαν τα φώτα», αναφέρει ο κ. Σώκος.

Ερευνητές στο Βέλγιο είναι πρωτοπόροι σε αυτήν την έρευνα, σχολίασε ο κ. Ευαγγελίδης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει συλλέξει μέχρι στιγμής δεδομένα από σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην μελέτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μόλις λήξει η καραντίνα, θα συμπεριληφθούν σταδιακά και άλλες πόλεις.  

«Προσπαθούμε να το υπολογίσουμε... είναι δυνατόν να διακρίνουμε μικρές σεισμικές δονήσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν κρυμμένες πίσω από θόρυβο που σχετίζεται με τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες;», προσθέτει ο ίδιος.

«Τέτοιου είδος θόρυβοι στις ελληνικές πόλεις συνήθως μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα μόνο στα μέσα Αυγούστου, την κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν, οπότε οι Έλληνες σπεύδουν στις παραλίες», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. «Αυτή τη στιγμή είναι αντίστοιχοι με τον Δεκαπενταύγουστο, ή ίσως και λίγο χαμηλότεροι», αναφέρει ο κ. Ευαγγελίδης.

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια