Μπορούμε να μολύνουμε το νερό στον Άρη; Η NASA είναι προβληματισμένη

Μπορούμε να μολύνουμε το νερό στον Άρη; Η NASA είναι προβληματισμένη Facebook Twitter
2

Tη Δευτέρα η ανακοίνωση της NASA για τις ενδείξεις νερού στον Άρη προκάλεσαν ντελίριο στην επιστημονική κοινότητα. Αντίστοιχο ήταν και το κλίμα στα social media τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό αντιμετώπισαν την είδηση πέρα από τη σοβαρότητα που δικαιούται, και με καυστικό χιούμορ για το πώς ο άνθρωπος θα μπορούσε πια με την ησυχία του να καταστρέψει και να εξαντλήσει τα αποθέματα και στον Άρη.

Αυτό πάντως το σενάριο δεν απέχει και πολύ από τον προβληματισμό που έχει πλέον προκύψει στην NASA. Αν και θεωρητικά το μόνο που μένει πια είναι να είναι να φορτώσουμε τα διαστημικά Rovers σε μια αποστολή και αν τα στείλουμε να συλλέξουν τα πολύτιμα στοιχεία, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό και η απόφαση για την επόμενη απόβαση στον Κόκκινο Πλανήτη συνοδεύεται από ένα καταστροφολογικό σενάριο. Σύμφωνα λοιπόν με όσα κατέθεσε σε μια ζωντανή AMA στο Reddit ο Rich Zurek, επικεφαλής του NASA Mars Programme οι περιοχές που πρέπει να εξεταστούν είναι ειδικής σημασίας και οι προφυλάξεις που πρέπει να παρθούν μεγάλες.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα ο εξοπλισμός της NASA θα μπορούσε δυνητικά να μεταφέρει μόλυνση από τη Γη στον Άρη και η αποστείρωση των ερευνητικών οχημάτων που θα έρθουν σε επαφή με το νερό πρέπει να εξασφαλίζει πως δεν θα μεταφέρει μολυσματικά στοιχεία και δεν θα επηρεάσει τη σύστασή του στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Guardian. η NASA πρόκειται τις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε απανωτές διαβουλεύσεις που θα κρίνουν το πώς θα κινηθεί το μέλλον των ερευνών, τώρα που τα ευρήματα είναι τόσο σημαντικά. "Θα υπάρξουν καθοριστικές συζητήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες για το τι θα πρέπει να επιτραπεί στο Curiosity να κάνει και τι όχι ," δήλωσε ο Andrew Coates, επικεφαλής του διαστημικού εργαστηρίου στο University College London. Η αρμόδια επιτροπή για τη διαστημική έρευνα (COSPAR) που συντάσσει τους κανόνες για την πλανητική προστασία, ορίζει το πλαίσιο προστασίας που εμποδίζει τις αποστολές από τη Γη να μολύνουν τα παρθένα περιβάλλοντα σε άλλους πλανήτες. Τα περισσότερα οχήματα που εισέρχονται για έρευνα σε πλανήτες εκπίπτουν σε μια κατηγορία ασφαλείας κατηγορίας IVb, αλλά όσα εισέρχονται σε χαρακτηρισμένες ειδικές περιοχές όπως αυτή στην οποία υπάρχει νερό στον Άρη είναι κατηγορίας IVc και πρέπει να είναι ακόμα καθαρότερα.Το Curiosity όμως έχει σχεδιαστεί για την κατηγορία IVb, και σύμφωνα με τους κανόνες COSPAR δεν επιτρέπεται να εισέλθει περιοχές όπου το νερό μπορεί να ρέει αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως η ατμόσφαιρα στον Άρη και η ακτινοβολία δεν θα επέτρεπε σε κανένα μικρόβιο να επιζήσει.

H επόμενη αποστολή που θα αποβιβαστεί στον Άρη είναι το ExoMars η οποία ξεκινά το 2018. Τα μέτρα καθαρισμού και αποστείρωσης για τον εξοπλισμό είναι ήδη πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα, αλλά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν ίσως πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM