NASA: Στη στρατόσφαιρα μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου - Για τη μελέτη της γέννησης των άστρων

NASA: Στη στρατόσφαιρα μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου - Για τη μελέτη της γέννησης των άστρων Facebook Twitter
Τεράστιο μπαλόνι από τη NASA στη στρατόσφαιρα - NASA
0

Η NASA σχεδιάζει να στείλει ένα πελώριο μπαλόνι στα όρια της της στρατόσφαιρας της γης σε μια προσπάθεια να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά τού σχηματισμού των άστρων και των πλανητών.

Η αποστολή Asthros της διαστημικής υπηρεσίας θα αναχωρήσει από την Ανταρκτική τον Δεκέμβριο του 2023 και θα περάσει τρεις εβδομάδες στη στρατόσφαιρα - το στρώμα εκείνο της ατμόσφαιρας που περιέχει το Όζον.

Ο εξοπλισμός της αποστολής θα περιλαμβάνει ένα μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου και ένα εξειδικευμένο τηλεσκόπιο υπερύθρων σχεδιασμένο για να συλλέγει το φως που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

Οι μηχανικοί στο Εργαστήριο αεριώθησης της NASA θα αρχίσουν δοκιμές τον επόμενο μήνα.

Tο μπαλόνι με το τηλεσκόπιο ASTHROS (ακρωνύμιο τού Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) θα αιωρείται «πολύ κάτω από τα όρια του διαστήματος», σε ύψος περίπου 40 χιλιομέτρων.

Τα υπέρυθρα μήκη κύματος μεγάλων αποστάσεων δεν μπορούν να ανιχνευθούν από το ανθρώπινο μάτι, ωστόσο μπορούν να ρίξουν φως στην πυκνότητα και την ταχύτητα των αερίων σε σημεία του διαστήματος όπου σχηματίστηκαν άστρα.

Η ομάδα τεχνικών θα μπορεί να ελέγχει το τηλεσκόπιο από ένα κέντρο στη γη και να «κατεβάζει» τα δεδομένα που θα αποστέλλονται για άμεση ανάλυση.

Το ASTHROS θα εστιάσει σε δύο στόχους στο γαλαξία μας, αμφότεροι «περιοχές σχηματισμού άστρων», όπου θα δημιουργήσει, σύμφωνα με το εργαστήρι της NASA, τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη αερίων. Αυτοί οι χάρτες θα ενημερώσουν τις υπολογιστικές προσομοιώσεις για την εξέλιξη του γαλαξία.

Ο ένας στόχος θα είναι ο Μεσιέ 83, ένας από τους λαμπρότερους γαλαξίες, περίπου 15 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και ο άλλος το TW Hydrae, ένας αστέρας με πρωτοπλανητικό δίσκο.

Όταν το ASTHROS ολοκληρώσει δύο η τρεις κύκλους γύρω από το Νότιο Πόλο σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, οι χειριστές του θα προσγειώσουν ξεχωριστά τη γόνδολα με το τηλεσκόπιο και τη συσκευή ψύξης του -που θα επαναχρησιμοποιήσουν και στο μέλλον- από το μπαλόνι.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM